nieuws

Dc-medewerkers Picnic houden protestactie

Branche & Bedrijf 2334

Dc-medewerkers Picnic houden protestactie

UTRECHT/NIJKERK – Medewerkers van de distributiecentra van Picnic in Utrecht en Nijkerk hebben maandag een korte protestactie gehouden. Ook werd een petitie aangeboden aan leidinggevenden.

De protestactie volgt op berichtgeving in dagblad Trouw, afgelopen weekend. Daarin klaagt vakbond FNV over arbeidsomstandigheden en salarissen voor distributiemedewerkers van de online supermarkt.

Protestactie in Utrecht en Nijkerk

In Utrecht hielden 50 orderpickers maandagochtend een protestactie, ’s middags deden in Nijkerk ongeveer 45 medewerkers hetzelfde. Ze eisen dat de in hun ogen slechte arbeidsomstandigheden en veiligheidsproblemen nog voor Kerstmis zijn opgelost. Ook zou Picnic met FNV om tafel moeten gaan om te praten over het toepassen van de supermarkt-cao.

Wel of geen supermarkt?

De vraag is of werknemers van Picnic officieel vallen onder de supermarkt-cao. De onlinespeler vindt zelf van niet. In Trouw komt arbeidsrechtadvocaat Gerdin Boelens van Capra Advocaten aan het woord. Volgens hem voldoet Picnic aan allerlei eisen die gelden om onder de noemer supermarkten te vallen. Het gaat daarbij onder meer om het hebben van een winkel, fysiek of virtueel. Ook moet er een distributiecentrum zijn, terwijl verkochte producten in de categorie levensmiddelen moeten vallen.

Meerdere cao’s mogelijk

Desondanks is dat geen garantie dat Picnic als klassieke supermarkt getypeerd kan worden. Het is volgens Boelens van belang dat de argumenten van Picnic waarom het geen supermarkt zou zijn, ook goed bekeken en gewogen worden. ‘Er zijn organisaties waar meerdere cao’s gelden. Zorginstellingen bijvoorbeeld. Die kunnen te maken hebben met een cao voor verpleegkundigen, maar ook met een voor bestuurders. Er zijn ook bedrijven waar helemaal geen cao voor geldt.’

Wezenlijk verschil met AH en Jumbo

Volgens medeoprichter van Picnic Michiel Muller valt zijn bedrijf niet onder de supermarkt-cao. Het argument daarvoor is dat Picnic geen winkelpersoneel heeft, bij gebrek aan winkels. Ook zou het werk dat dc-medewerkers van Picnic doen wezenlijk verschillen dan dat bij bijvoorbeeld Albert Heijn of Jumbo. ‘In onze centra worden geen grote containers klaargezet om de winkelvoorraad aan te vullen. Want die winkels hebben we dus niet. Wij ­leveren direct aan de klant’, citeert Trouw hem. Muller is maandag in gesprek gegaan met medewerkers over de veiligheidsklachten die waren geuit.

Reageer op dit artikel