nieuws

Vier jaar in hoger beroep voor Plus-overval

Branche & Bedrijf 909

LEEUWARDEN – Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een man die een overval pleegde op een Plus-vestiging in hoger beroep tot vier jaar veroordeeld.

Vier jaar in hoger beroep voor Plus-overval

De man kreeg de straf voor het samen met twee anderen plegen van een overval op de vestiging van Plus in Beetsterzwaag. De overval, op 19 augustus 2015, ging met een boel geweld en met het dreigen met geweld gepaard. De verdachte werd april 2016 al tot vier jaar veroordeeld, maar ging in hoger beroep. Bij de rechtszaak in 2016 bleef de man halsstarrig ontkennen. In de hoger beroepszaak draaide hij als een blad aan een boom en bekende het ten laste gelegde, zo blijkt uit het rechtbankverslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar

De rechtbank veroordeelde hem tot 48 maanden, waarvan 18 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Ook moet hij een schadevergoeding van €1560 aan het slachtoffer betalen. Zijn twee mededaders zijn eerder door de rechtbank al tot straffen van een en drie jaar veroordeeld. Vanwege een verminderde toerekeningsvatbaarheid viel het deel dat hij daadwerkelijk moet zitten lager uit dan de eis van justitie. De man zou door drugs- en alcoholgebruik een stoornis hebben en is volgens de rechter daarom deels minder toerekeningsvatbaar. Na zijn vrijlating gelden echter wel bijzondere voorwaarden. Zo moet de man zich onder meer laten behandelen voor zijn alcohol- en cannabisverslaving , zich melden bij de reclassering en meewerken bij het vinden van een dagbesteding. Doet hij dat niet, moet hij de 18 maanden alsnog naar de cel.

Gewelddadige overval

De overval in 2015 ging met behoorlijk wat geweld gepaard. Zo zou de man een leverancier van de supermarkt, een bakker die brood afleverde,  in een houdgreep hebben genomen en een vuurwapen op het hoofd hebben gezet. Hij sleurde het slachtoffer mee naar het kantoor van de supermarkt. Ondertussen de dreigende woorden uitsprekend: ‘Blijf naar beneden kijken, geen geintjes of anders schiet ik’, aldus het slachtoffer. Ondanks dat de overvaller meerdere keren met het wapen op de deur sloeg, bleef het kantoor gesloten. Op het moment van de overval waren de zoon van ondernemer Berkenbosch en een medewerker in de winkel. Die belden 11 2 en vervolgens zijn de daders er vandoor gegaan in een auto. Nog dezelfde middag werden de drie (twee Leeuwarders en een man zonder vaste verblijfplaats) gepakt terwijl ze rondreden in de eerder die dag gestolen auto.

Reageer op dit artikel