nieuws

Onderzoek: Hogere prijzen door vrachttaks

Branche & Bedrijf 741

Onderzoek: Hogere prijzen door vrachttaks

DEN HAAG – Een kilometerheffing voor vrachtwagens zorgt voor lichte prijsverhogingen in de supermarkt.

Dat is de conclusie van een rapport van onderzoeksbureau Ecorys, zo meldt De Telegraaf. Dit rapport is op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opgesteld om de effecten van de vrachttaks onder de loep te nemen. Verkeersminister Van Nieuwenhuizen wil in 2023 rekeningrijden voor truckers invoeren.

Hogere transportkosten

De schatkist vangt jaarlijks rond de €1,1 miljard als de heffing op alle wegen wordt ingevoerd, €600 miljoen als het alleen geldt op snelwegen. Een kilometerheffing voor vrachtwagens betekent vanzelfsprekend hogere transportkosten. De verwachting is dat bedrijven deze kosten gaan doorberekenen. Dit betekent dat de boodschappen per jaar €8 tot €13 euro duurder worden.

Onderzoek Kennisinstituut voor Mobiliteit

Dat bedrag kan oplopen tot €20 per jaar als de overheid niet alleen de hand wil ophouden bij snelwegen, maar bij alle wegen. Boodschappen worden komend jaar al duurder door de verhoging van het btw-tarief.  Ook het Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM), onderdeel van het ministerie, heeft onderzoek gedaan naar de gevolgen. Het instituut stelt ook dat de consumentenprijzen iets toenemen.

Zie ook: Btw-verhoging kost huishoudens €300

Reageer op dit artikel