nieuws

Verplichte koopzondag Groningen gaat van tafel

Branche & Bedrijf 623

Verplichte koopzondag Groningen gaat van tafel
Winkels in Heerde willen graag op zondag open. Foto: ANP

GRONINGEN – Volgende maand komt er een besluit over de verplichte koopzondagen in winkelcentrum Paddepoel in Groningen.

Vermoedelijk wordt de verplichting die momenteel geldt volgende maand weggestemd, schrijft de Telegraaf dinsdagochtend. De twist tussen de kleine winkeliers en de vereniging van eigenaren loopt daarmee na vier jaar ten einde. In het voordeel van de winkeliers die zondagsrust willen en op koopavonden eerder willen sluiten.

Landelijke wetgeving

Ondernemers gaan ervan uit dat de vereniging, nu het bestuur vernieuwd en milder is, overstag gaat. Ook zou het in lijn zijn met de landelijke wetgeving. Begin van het jaar kwam het kabinet met regels tegen verplichte openstelling van winkels.

Weigerboetes en bittere rechtszaken

De vereniging van eigenaren heeft in de afgelopen jaren meerdere ‘weigerboetes’ opgelegd en er zijn bittere rechtszaken gevoerd, aldus de krant. Een bloemist heeft hierdoor €11.000 aan boetes openstaan. VvE-bestuurslid Dick Maans kan tegen Telegraaf niet beloven dat lopende procedures van tafel zijn. ‘Het winkelcentrum kan zondag succesvol zijn zonder verplicht openen, dat is niet meer noodzakelijk. Het gaat goed op koopzondagen’, zegt hij.

Grotere winkels blijven open in het winkelcentrum.

Lees ook: Regels voor eigen keuze openingstijden

Reageer op dit artikel