nieuws

Foodwatch start actie tegen NVWA

Branche & Bedrijf 861

AMSTERDAM – Actiegroep Foodwatch is een e-mailactie gestart tegen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Foodwatch start actie tegen NVWA
Bron: Foodwatch

De autoriteit doet in ogen van Foodwatch niets of niet voldoende tegen misleidende verpakkingen, waardoor het voor consumenten vaak onduidelijk is wat informatief en wat een marketingboodschap is op het etiket. ‘Het winkelschap ligt boordevol producten die consumenten op het verkeerde been zetten’, aldus de actiegroep in een persbericht. ‘Fruitige drankjes met minder dan 1 procent fruit, volkoren producten vol bloem en gezonde claims op suikerrijke producten.’

Geen risico op gezondheid

Foodwatch zegt dat de NVWA sterker op misleiding moet toezien. Momenteel worden meldingen over misleidende etiketten ‘niet direct’ in behandeling genomen door de autoriteit, omdat er geen risico is op de volksgezondheid. De actiegroep noemt dit een ‘vrijbrief aan misleidende voedselfabrikanten’ en benadrukt dat het in strijd is met overheidsbeleid dat erop gericht is om de gezondere keuze makkelijker te maken.

Opdracht en middelen

Het doel van de e-mailactie is dat de NVWA opdracht en middelen krijgt vanuit het Kabinet om misleiding rondom voeding aan te pakken, aldus Foodwatch.

Lees ook: Foodwatch: ‘AH en Jumbo veel te slordig’

Reageer op dit artikel