nieuws

Miljardair Jack Ma van Alibaba gaat stoppen

Branche & Bedrijf 1002

BEIJING – Topman Jack Ma van de Chinese online reus Alibaba gaat in september 2019 als topman met pensioen. Hij wordt opgevogld door Daniel Zhang die al ruim tien jaar met Ma samenwerkt.

Miljardair Jack Ma van Alibaba gaat stoppen
Foto: Shutterstock

Alibaba kwam met dit nieuws naar buiten nadat een zakenkrant in China had gemeld dat Ma vandaag al met pensioen zou gaan. De oprichter van Alibaba blijft nog een jaar langer lid van de raad van bestuur, maar de de functie van toezichthoudend voorzitter is dan al in handen van Zhang. In een verklaring zegt Jack Ma dat hij samen met Zhang zorgt voor een soepele overgang.

Een van de grootste webwinkels

De 53-jarige Ma richtte Alibaba op in 1999. Het bedrijf werd onder zijn leiding een van de grootste webwinkels ter wereld en veranderde voor een groot deel de manier waarop Chinezen winkelen en betalen. Zijn geschat vermogen is ongeveer 40 miljard dollar (zo’n 35 miljard euro), waarmee hij de rijkste man van China is. De marktwaarde van Alibaba bedraagt circa 420 miljard dollar.

Jack Ma gaat zich richten op liefdadigheid en onderwijs

Ma, een voormalig leraar Engels, is van plan zich te richten op liefdadigheid en onderwijs. In 2013 gaf hij al de dagelijkse leiding bij Alibaba uit handen. Zhang kwam in augustus 2007 bij Alibaba werken en kreeg in 2015 de functie van bestuursvoorzitter, waarmee hij de dagelijkse leiding over de onderneming ging voeren.

Zie ookAhold Delhaize stapt uit Alibaba

Reageer op dit artikel