nieuws

Hema zet conflict met franchisers op scherp

Branche & Bedrijf 2578

AMSTERDAM – Warenhuisketen Hema heeft de contracten opgezegd met een groep franchisers die als bestuurder betrokken zijn bij de franchise-organisatie.

Hema zet conflict met franchisers op scherp
Foto: Shutterstock

De betroffen ondernemers exploiteren in totaal 24 winkels, zo schrijft Het Financieele Dagblad. Deze krant heeft de brief in handen die de directie van Hema heeft verstuurd aan de franchisers. Daarmee lijkt het conflict tussen de directie van het warenhuisconcern en de aangesloten ondernemers verder op scherp te worden gezet.

Verkoop aan Core Equity mislukt

Dit conflict loopt al langere tijd. In juni van dit jaar mislukte de verkoop van het warenhuisbedrijf aan de Belgische investeerder Core Equity. Deze investeerder vond dat het de plannen voor e-commerce niet kan uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen.

Directie wil overeenkomst met ondernemers op de schop

Halverwege vorige maand kwam naar buiten dat de directie van Hema de overeenkomst met de franchisers op de schop wil nemen. ‘‘Gebleken is dat uw rol als franchisenemer binnen het huidige retaillandschap als zeer problematisch wordt ervaren. Er is daardoor een negatief toekomstperspectief voor Hema zolang zij gebonden is aan de huidige franchiseovereenkomst met bijlagen en addenda’, zo werd toen geciteerd uit een brief.

Juridische nederlaag voor Hema-directie

Niet veel later leed de directie van Hema ook nog een juridische nederlaag tegen de franchisers. Het geschil ging over de vraag wie (de franchisenemers of het hoofdkantoor) welk deel van de uitgaven aan e-commerce op zich moest nemen.

Ook individuele ondernemers onder druk gezet

Volgens Het Financieele Dagblad benadert Hema ook individuele ondernemers om zo de franchisevereniging buitenspel te zetten. Hema is al jaren eigendom van investeerder Lion Capital. Onder leiding van de investeerder werd de afgelopen jaren vooral internationaal stevig uitgebreid. Lion zoekt al langere tijd naar een koper voor Hema, maar slaagt er niet in een partij te vinden.

Lees ook: Directie Hema verliest zaak van franchisers

Reageer op dit artikel