nieuws

‘AH en Jumbo lappen cao aan de laars’

Branche & Bedrijf 4638

HILVERSUM – Jonge supermarktmedewerkers klagen over onbetaald overwerk, verkeerde inschaling en problemen met ziekmelden.

‘AH en Jumbo lappen cao aan de laars’
Screenshot uit NOS Mashup-video

Dat blijkt uit een inventarisatie van NOS Mashup, een jongerenkanaal op Youtube. De makers zeggen hierop dat supermarkten de cao-regels aan de laars lappen.

AH en Jumbo compenseren overwerk niet altijd

Volgens de cao moeten alle overwerkuren in tijd of geld gecompenseerd worden, meldt de NOS-nieuwssite als follow-up hierop. In totaal sprak NOS Mashup met 82 medewerkers van verschillende Jumbo- en AH-winkels die zeiden dat dat in hun filiaal niet altijd gebeurt. Per werkdag gaat het om een kwartier tot halfuur overwerk, wat in verhouding tot de korte werktijd van het bijbaantje hoog is.

Loonschalen in cao op twee manieren te interpreteren

Waar verder over geklaagd wordt, is de onduidelijkheid over loonschalen. Het blijkt dat jonge medewerkers niet altijd op het juiste moment opgeschaald worden. Albert Heijn en Jumbo interpreteren de cao overigens niet op dezelfde manier: AH schaalt op naar aanleiding van werkzaamheden, Jumbo kijkt naar de tijd dat iemand een bepaalde functie bekleedt. Ten derde zeggen veertig Jumbo- en 55 AH-medewerkers dat ze zelf vervanging moeten regelen bij ziekte. Als dat niet lukt, voelen ze zich verplicht toch te komen werken.

AH en Jumbo beloven onderzoek

NOS Mashup vroeg in totaal tweehonderd jonge medewerkers naar hun verhaal, naar aanleiding van een oproep op Instagram van NOS Kort waar ruim vijfduizend mensen op reageerden. Het overgrote deel van de tweehonderd jongeren werkt of werkte bij AH of Jumbo. Op het NOS-journaal van vrijdagochtend reageren de woordvoerders van AH en Jumbo dat ze de berichten gaan onderzoeken.

Klachten bij FNV Jong voor AH, Jumbo en Plus

Een maand geleden liet FNV Jong weten veel klachten te krijgen van jonge supermarktmedewerkers. Ook toen ging het over onderbetaling en verkeerde inschaling. De berichten kwamen binnen bij het Meldpunt Supermarkten van de vakbond.

Lees ook: FNV krijgt veel klachten over AH, Jumbo en Plus

Reageer op dit artikel