nieuws

FNV krijgt veel klachten over AH, Jumbo en Plus

Branche & Bedrijf 5223

FNV krijgt veel klachten over AH, Jumbo en Plus
Archieffoto

UTRECHT – Bij het Meldpunt Supermarkten van vakbond FNV Jong zijn meer dan 200 klachten binnengekomen van jongeren die menen dat ze verkeerd zijn ingeschaald en daardoor te weinig krijgen betaald.

Vakbond FNV Jong zegt tientallen klachten in behandeling te nemen van jongeren die zeggen dat ze niet juist zijn ingeschaald en nooit van schaal A naar schaal B zijn doorgegroeid. Volgens Duygu Akcay, bestuurder van FNV Jong, zijn over één specifieke formule veel meldingen binnen gekomen. Zij wil die naam echter niet noemen. ‘Hou het maar bij de grote drie, AH, Jumbo en Plus waar we veel meldingen over binnen krijgen. We zijn nog aan het inventariseren en onderzoeken en er komen nog steeds meldingen binnen. Dus dat aantal zal zeker nog groeien, want het meldpunt blijft voorlopig nog wel even open’, zegt Akcay. ‘Onze eerste
indruk uit de meldingen is dat heel veel jongeren niet zijn doorgegroeid van schaal A naar schaal B, terwijl dat volgens de cao wel had gemoeten.’

Meldpunt Supermarkten open naar uitzending Boos

Het Meldpunt Supermarkten werd opengesteld na een uitzending van BNNVara-programma Boos. Daarin roept presentator Tim Hofman samen met Jesse Koops, een medewerker van Plus in Wezep, de supermarkt ter verantwoording. Koops werd daar beloond volgens schaal A, volgens FNV Jong zou dat gezien zijn werkzaamheden als kassier in schaal B moeten gebeuren. ‘Dat geldt voor veel meer jongeren’, zegt Akcay. ‘Bij bepaalde werkzaamheden achter de kassa, zoals
afromen en tellen, hoort een medewerker in schaal B te worden betaald. Dat moet bovendien sowieso gebeuren als die een jaar achter de kassa werkt. Als de supermarkt dat niet wil doen, moeten ze dat gemotiveerd in een persoonlijke brief laten weten. De cao is daar duidelijk over.’

FNV wil eerst koninklijke weg bewandelen

Akcay begrijpt dan ook niets van reacties van onder meer AH en Plus, die zeggen de cao anders te interpreteren. Ze hoopt er rondom de klachten alsnog via overleg met de supermarktketens uit te komen. ‘We willen eerst de koninklijke weg bewandelen, maar als dat niet lukt, zullen we de zaak moeten laten escaleren.’ Dat kan volgens haar middels een gang naar de rechter of door acties te voeren. ‘Ik sluit niets uit, maar het ligt vooral aan wat de leden willen. Dat gaan we eerst met hen bespreken.’

Jongeren voelen zich genaaid

Ze merkt dat jongeren zich bewuster worden van hun volgens haar zwakke positie op de arbeidsmarkt. ‘Jongeren voelen zich genaaid; wat betreft leeftijd, arbeidsconstructies en de toenemende flexibilisering.’Veel jongeren klagen.

Zie ook: FNV Handel sleept Jumbo voor de rechter

Reageer op dit artikel