nieuws

Supers betalen leveranciers steeds later

Branche & Bedrijf 3032

Supers betalen leveranciers steeds later

AMSTERDAM – Nederlandse supermarkten betalen hun leveranciers steeds later, waardoor ze honderden miljoenen euro’s vrijspelen om te gebruiken voor overnames en formulevernieuwing. Jumbo nam vorig jaar met 75 dagen de langste betaaltermijn in acht.

Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van eigen onderzoek van openbare jaarverslagen. Volgens de krant moeten leveranciers 20 tot 30 dagen langer op hun geld wachten dan 7 jaar geleden. De wettelijke uiterste betaaltermijn tussen handelspartijen is voor grote ondernemingen sinds vorig jaar 60 dagen. Jumbo is met 75 dagen de partij die het langste wacht met betalen, gevolgd door Coop met 56,9 dagen en Superunie met 46,5 dagen. Detailresult betaalt gemiddeld na 43,3 dagen en Plus na 38,4 dagen. Spar is de snelste met 30,9 dagen.

Albert Heijn ontbreekt in het overzicht

In het overzicht van de krant ontbreekt marktleider Albert Heijn. Wel wordt op basis van leveranciersbronnen vermeld dat ook AH zijn betaaltermijn fors heeft opgerekt. Jumbo meldt overigens dat het getal van 75 dagen niet klopt. Dit getal zou moeten worden gecorrigeerd voor btw en de aankoop van niet-handelsgoederen, waardoor de betaaltermijn wordt teruggebracht tot gemiddeld 54 dagen. Volgens FD betaalde Jumbo in 2011 zijn rekeningen nog binnen 32 dagen.

‘Leveranciers financieren overnames’

‘Wij betalen de overnames van de supermarkten’, zo wordt een anonieme leverancier geciteerd in het artikel. Superunie betaalde in 2011 nog gemiddeld na 12 dagen. In 2016 was dat 46 dagen. ‘Wij kijken naar onze cashpositie en hoe deze ten behoeve van onze leden beter kan worden ingezet’, zo wordt een woordvoerder van Superunie aangehaald. ‘Wij zijn echter wel van mening dat wij dit in goede harmonie hebben gedaan met onze leverancier.’

Reageer op dit artikel