nieuws

Bescherming ‘kwetsbare’ landbouwers tegen supers

Branche & Bedrijf 1326

Bescherming ‘kwetsbare’ landbouwers tegen supers
Foto: Distrifood

BRUSSEL – Supermarkten moeten boeren, vissers, coöperaties en andere leveranciers van bederfelijke levensmiddelen op tijd gaan betalen.

Ook mogen ze bestellingen niet meer op het laatste moment annuleren of contracten zomaar veranderen. Bij overtredingen krijgen toezichthouders in de lidstaten de bevoegdheid boetes op te leggen.

Europa wil einde aan oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie wil hiermee een einde maken aan oneerlijke handelspraktijken, zodat ‘kwetsbare’ landbouwers meer zekerheid en bescherming krijgen. Zij hebben veel minder onderhandelingsmacht dan de grote supermarktketens en maar weinig andere opties om hun producten te slijten. De commissie verwacht geen hogere prijzen.

Leveranciers hoeven niet aan campagnes mee te betalen

Onverkochte levensmiddelen mogen niet zomaar worden teruggestuurd en leveranciers hoeven alleen mee te betalen aan reclamecampagnes als dat is afgesproken. Uit angst afnemers te verliezen, zijn sommige boeren bang aan de bel te trekken. Daarom komt er een vertrouwelijke klachtenprocedure. ‘Het voorstel van vandaag gaat in wezen over eerlijkheid, over een stem geven aan de stemlozen, over rechtvaardigheid voor wie, buiten zijn schuld, het slachtoffer is van een zwakke onderhandelingspositie’, aldus EU-landbouwcommissaris Phil Hogan.

LTO: ‘positief, maar reikwijdte beperkt’

De Nederlandse land- en tuinbouworganisatie LTO is positief over het voorstel, maar noemt de reikwijdte ‘beperkt’. De belangenclub denkt dat de eigen onderhandelingen met supermarktketens de leveranciers meer oplevert. ‘We verwachten dat dit meer en eerder effect heeft dan wetgeving’, laat een woordvoerder weten. Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de lidstaten en het Europees Parlement.

Ook in Nederland discussie over supers

Deze week was ook in Nederland discussie over de betaalpraktijken van supermarktketens, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad. Uit onderzoek van de krant bleek dat supermarkten hun betalingstermijnen de afgelopen jaren flink hebben verlengd, met de 75 dagen van Jumbo als uitschieter naar boven. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat supermarkten hun leveranciers sneller gaan betalen. Twee regeringspartijen hebben kamervragen gesteld over het onderwerp en D66 en Groen Links willen de kwestie laten onderzoeken door kartelwaakhond ACM.

Zie ook: Kamer wil dat supers sneller betalen

Reageer op dit artikel