nieuws

80.000 handtekeningen tegen btw op bio

Branche & Bedrijf 2391

80.000 handtekeningen tegen btw op bio

DEN HAAG – De campagne voor btw-vrije biologische producten is dinsdag afgesloten met het aanbieden van een petitie aan de Tweede Kamer. Bijna 80.000 consumenten hebben hun handtekening gezet.

De bio-branche heeft in november 2017 de handen ineengeslagen om de btw op biologische producten van tafel te krijgen. Consumenten konden een petitie tekenen bij de kassa in een van de 150 deelnemende biologische speciaalzaken of via de campagnewebsite www.geenbtwopbio.nl. Ekoplaza, Odin, Gimsel en Natuurwinkel berekenden in november gedurende een weekend geen btw door.

Campagne naar voren gehaald

De plannen van de regering hebben de campagne vanuit de biologische hoek naar voren gehaald, liet bestuurslid Merle Koomans van den Dries van Odin in november vorig jaar aan Distrifood weten. ‘We zouden als branche niet extra belast moeten worden, maar juist beloond’, stelde ze.

Ekoplaza staat voor eerlijke prijs

Het kabinet gaat de belasting op voeding met 50 procent verhogen van 6 naar 9 procent. ‘In het geval van biologische producten is dat helemaal verbazingwekkend. De productie is immers goedkoper voor het milieu. Daarom is het niet logisch dat er überhaupt belasting op zit. Het is nu een mooi moment om met een grote groep in actie te komen,‘ aldus Koomans van den Dries. Dat vindt ook Hans van Mierlo van Ekoplaza. ‘We staan er voor om de echte en eerlijke prijs van biologisch eten onder de aandacht te brengen. De huidige kabinetsplannen geven absoluut aanleiding om duidelijk te maken dat de verhoging van btw niet juist is.’

Ook Bionext initiatiefnemer

Ook Bionext is een van de initiatiefnemers. ‘Ons streven is dat het kersverse kabinet besluit biologische voeding vrij te stellen van btw’, liet Ellen Oomen namens de ketenorganisatie weten. ‘Wij staan achter de campagne omdat dit een hele concrete illustratie is van het thema True Price. Biologische voeding lijkt duurder, maar levert winst op in termen van waterkwaliteit, vruchtbaarheid van de bodem, minder CO2-uitstoot en een eerlijk inkomen voor de producent. Het is eigenlijk heel krom dat biologische producten belast worden met btw. Wanneer de maatschappelijke kosten voor milieu en gezondheid meeberekend  zouden worden in de prijs van ons eten zou de prijsverhouding tussen biologisch en regulier er heel anders uitzien.’

Zie ook: Foodwatch wil btw-vrije groente en fruit

 

Reageer op dit artikel