nieuws

Supermarkten Mierlo houden Aldi niet tegen

Branche & Bedrijf 2790

Supermarkten Mierlo houden Aldi niet tegen
Aldi Mierlo in aanbouw. Foto: Distrifood

MIERLO – Het is Plus, Lidl en Albert Heijn niet gelukt de opening van een filiaal van Aldi in Mierlo te blokkeren. De discounter opent vrijdag 22 december.

Een bezwaarschrift dat de drie supermarkten daartoe indienden is verworpen door de gemeente Geldrop Mierlo, die zelf ook in zijn maag zit met de komst van de discounter. Volgens het Eindhovens Dagblad wordt met man en macht gewerkt om de winkel op  22 december om 8.00 uur ’s ochtends te openen.

Gemeente en supers aan dezelfde kant

In hun strijd tegen de Aldi staan de drie supermarkten en de gemeente aan dezelfde kant. Volgens de partijen is er  geen ruimte voor vier supermarkten in het 10.000 inwoners tellende Mierlo. Ze proberen, tot nu toe tevergeefs, de komst van Aldi via juridische en procedurele wegen tegen te houden.

Dwangsom

De gemeente is een bodemprocedure gestart om het bestemmingsplan te wijzigen. Omdat die procedure een half jaar kan duren wilde de gemeente via een voorbereidingsbesluit en de dreiging met een dwangsom – de komst van Aldi tegenhouden.

Rechter geeft Aldi gelijk

Aldi vocht dat met succes bij de rechter aan. Die oordeelde dat het bestemmingsplan ter plekke detailhandel toestaat. Dat de gemeente dacht dat er werd gebouwd voor de eerder daar gevestigde Boerenbond, deed volgens de rechter niet ter zake.

Bezwaar supers verworpen

Na de uitspraak trok de gemeente het voorbereidingsbesluit weer in. Daar tekenden Plus, AH en Lidl op hun beurt weer bezwaar tegen aan. Aldi zou minder parkeerplaatsen realiseren dan waar het huidige bestemmingsplan om vraagt. Volgens de gemeentelijke bezwarencommissie worden echter geen aantallen genoemd ende commissie adviseerde B&W het bezwaar te verwerpen.

Schadeclaim

Als de gemeente de bodemprocedure doorzet zal er een zwaar juridisch gevecht volgen. De advocaat van de vastgoedontwikkelaar zei eerder in Distrifood dan miljoenen te zullen claimen. Zelfs als de gemeente uiteindelijk Aldi zou kunnen tegenhouden denkt hij dat schadeclaims een goede kans maken.

Reageer op dit artikel