nieuws

Primera zet lokpakjes in tegen tabakscriminelen

Branche & Bedrijf 2636

Primera zet lokpakjes in tegen tabakscriminelen

ROTTERDAM – Sigarenwinkels van keten Primera zetten een nieuw wapen in om sigarettendieven te weren. Tussen de sigarettenpakjes komen namaakpakjes met gps-zenders te staan. Als een dief het tabaksschap leeghaalt is de kans groot dat hij die meeneemt en zo kan worden opgespoord.

De nieuwe aanpak in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) moet afschrikwekkend werken, maar het vergroot ook de kans om daders op heterdaad te betrappen. Winkels van Primera worden voorzien van een waarschuwingssticker. Ook supermarkten hebben veel te maken met ramkraken en inbraken met de tabaksafdeling als doelwit.

Aboutaleb onthuld eerste winkel met lokpakjes

De eerste winkel die gebruikmaakt van het systeem, wordt vrijdagmiddag in Rotterdam door burgemeester Ahmed Aboutaleb onthuld. Primera heeft zelf geen winkels, maar is een coöperatie waarbij veel zelfstandig ondernemers zijn aangesloten met in totaal bijna vijfhonderd winkels in het hele land.

Daling nog lang niet sterk genoeg

Eerdere investeringen in onder meer cameratoezicht, rolluiken, paaltjes voor winkels en mistgeneratoren in winkels hebben het aantal inbraken en overvallen al teruggebracht. Dat aantal is de laatste jaren stabiel op zo’n dertig per jaar, van eerder in een kleiner aantal winkels jaarlijks ongeveer vijftig. Directeur Gert van Doorn van Primera is nog niet tevreden met de daling.

Schade tabakscriminelen is enorm

De diefstal leidt tot grote materiële en immateriële schade voor de betrokken ondernemers, zegt Van Doorn. ‘We hebben alles al gezien, van plofkraken tot auto’s door de pui. Vaak wordt alles vernield en alle tabak meegenomen. Dat gaat om duizenden euro’s per keer. Los van de materiële schade is ook de emotionele impact voor de eigenaren enorm.’

Reageer op dit artikel