nieuws

Supermarkten platgebeld om melk

Branche & Bedrijf 3427

Supermarkten platgebeld om melk

UTRECHT – In een openlucht callcenter in het centrum van Utrecht gaan bekende Nederlanders, boze burgers en boeren aanstaande zaterdag supermarkten bellen.

Ze willen op die manier bereiken dat supermarkten volledig overstappen op  de verkoop van duurzame melk, omdat gewone melk te veel milieuschade oplevert.

Milieudefensie

Het gaat om een actie die is georganiseerd door Milieudefensie, dat spreekt over supermarkten ‘plat bellen’. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Groningen, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Tilburg en Assen zullen supermarkten zaterdag tussen 11.00 en 13.00 uur worden gebeld of bestookt met mails.

Pop-up Callcenter

Milieudefensie spreekt van een pop-up callcenter dat doet denken aan een giro 555 actie. Op een bord naast een drie meter hoog melkpak wordt bijgehouden hoeveel mensen aan het bellen zijn. Iedereen kan even in de bankjes gaan zitten om te bellen.

Te weinig betaald

Milieudefensie vraagt supermarkten alleen nog duurzame melk te verkopen. De productie van melk tast het milieu aan. Oerwoud is gekapt voor het voer van de koe. Omdat de gemiddelde Nederlandse boer te weinig betaald krijgt voor zijn melk ziet hij zich genoodzaakt om veel koeien te houden. Met een mestoverschot en extra uitstoot van broeikasgassen tot gevolg.

40.000 handtekeningen

Als supermarkten alleen nog duurzame melk verkopen, kunnen boeren milieuvriendelijker gaan werken, aldus Milieudefensie. . Als de melk duurzaam wordt geproduceerd, neemt het Nederlandse mestprobleem af, lopen koeien in de wei en krijgen ze veevoer uit Europa. Milieudefensie heeft al bijna 40.000 handtekeningen opgehaald voor duurzame melk in de supermarkten.

 

 

Reageer op dit artikel