nieuws

OV Jumbo: te veel gedoe rond franchise

Branche & Bedrijf 3641

OV Jumbo: te veel gedoe rond franchise
Foto: Shutterstock

DEN HAAG – Het gekrakeel en de hoog oplopende conflicten bij andere formules dan Jumbo, maakt het noodzakelijk dat de Nederlandse Franchise Code wettelijk wordt verankerd.

Dit schrijft Carl van Dam, voorzitter van de Ondernemers Vereniging Jumbo, in zijn reactie op de internetconsultatie rond het wetsvoorstel van minister Kamp om de NFC wettelijk te verankeren. ‘Helaas moeten wij concluderen dat bij meerdere collega-franchisenemers van andere formules de slechte samenwerking blijft voortduren, wat de mooie samenwerkingsvorm van franchising als totaal schaadt’, aldus Van Dam.

Trots op constructieve samenwerking

Bij Jumbo is die samenwerking tussen franchisegever en franchisenemer er wel. ‘We zijn er trots op dat we binnen Jumbo een goede en constructieve manier van samenwerken als wederzijds uitgangspunt hanteren. Dit in lijn met bepalingen daarover van de NFC.’

Wettelijke verankering is toch noodzakelijk

Omdat zelfregulering bij andere formules echter niet werkt, moet volgens Van Dam de NFC daarom wettelijk worden verankerd. ‘Gegeven onze ervaringen met franchise, is het spijtig te moeten constateren dat onze samenwerking niet binnen alle formules wordt gevonden, en dus wetgeving noodzakelijk blijkt.’

In Distrifood 23 van 10 juni 2017 een uitgebreid verhaal over de internetconsultatie met reacties van ondernemers en organisaties. Lees het artikel digitaal (abonnees) of neem een abonnement op Distrifood.

Reageer op dit artikel