nieuws

Supers lanceren baan tussen vast en flex

Branche & Bedrijf 1953

Supers lanceren baan tussen vast en flex
Foto: Jan Willem Schouten

Woerden – Supermarkten en levensmiddelenzaken introduceren in een nieuwe cao een zogenoemde ‘tussenbaan’, een nieuwe mogelijkheid tussen vast en flex.

Daarover hebben het Vakcentrum en vakbond CNV-Vakmensen overeenstemming bereikt in cao-onderhandelingen. De ‘tussenbaan’ wordt een baan tussen het bijbaantje van vakkenvuller en een vaste aanstelling. Een medewerker met een ‘tussenbaan’ krijgt een tijdelijk contract voor vier jaar. Tegelijkertijd krijgt hij budget voor scholing. Daardoor kan hij na afloop van het contract makkelijker elders een baan vindt, meldt de Volkskrant.

Mogelijkheid tussen vast en flex

Met deze ‘tussenbaan’ creëert de sector een nieuwe mogelijkheid tussen een tijdelijke en vaste baan. Vakbond CNV-vakmensen en het Vakcentrum, de branchekoepel van zelfstandig detailhandelaren en zelfstandig supermarktondernemers hebben hier overeenstemming over bereikt. ‘We binden werknemers voor langere tijd aan ons. En werkgevers houden de flexibiliteit die ze wensen’, zegt Vakcentrum-directeur Patricia Hoogstraten in de krant. Volgens haar biedt de ‘tussenbaan’ kansen aan studenten zonder baan, mensen die van carrière veranderen en ouderen en werklozen. Ook omdat werknemers huiverig zijn om iemand die lange tijd zonder werk zat, aan te nemen.

Nieuwe cao

De ‘tussenbaan’ is een van elementen uit een ingrijpend vernieuwde cao waar het Vakcentrum en CNV-Vakmensen over onderhandelen. Die gaat ook drie verschillende ‘smaken’ arbeidsvoorwaarden bevatten. Scholieren met een bijbaantje kunnen daarin roostervrije en vakantiedagen omzetten in geld, waar ze het vooral om is te doen. Werknemers met een vast contract krijgen meer geld voor scholing. De ‘tussenbaan’ is de derde variant. Over de hoogte van scholingsbudgetten wordt nog onderhandeld.

Kan zwakke positie werknemer verbeteren

Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt aan de Universiteit Tilburg, noemt het een interessant voorstel. Het grote voordeel van de ‘tussenbaan’ is volgens hem dat dat deze, indien goed georganiseerd, de arbeidsvoorwaarden voor een grote groep mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt kan verbeteren. Hij ziet echter ook een gevaar. Het zou kunnen dat werkgever straks alleen nog ‘tussenbanen’ aanbieden, omdat vaste contracten een stuk duurder zijn.

Reageer op dit artikel