nieuws

FNV: Van Eerd toont weinig respect

Branche & Bedrijf 6784

FNV: Van Eerd toont weinig respect

UTRECHT – FNV Handel noemt de loonsverhoging die door Jumbo is aangekondigd voor het personeel in de dc’s een ‘eenzijdig dictaat’. Volgens de bond toont topman Frits van Eerd ‘weinig respect voor zijn werknemers’.

Dat stelt FNV Handel in een reactie op de aankondiging van Jumbo van vanmorgen. De circa 3000 logistieke medewerkers van Jumbo treffen op hun loonstrookje over april een 1,5 procent hoger salaris aan. Als bij de concurrentie de lonen harder omhoog gaan, kan daar met terugwerkende kracht nog meer bijkomen, zo kondigde Jumbo aan. Daarmee hoopt de supermarktketen de angel uit de discussie rond de cao voor de distributiecentra te halen.

Impasse doorbreken

Volgens Jumbo zijn er verschillende pogingen gedaan om met de vakbonden in gesprek te komen, maar werden deze door FNV en CNV iedere keer afgewezen. Om de impasse te doorbreken, kwam Jumbo vanmorgen met de aankondiging van de loonsverhoging en de belofte hierop terug te komen als in de andere cao’s voor distributiecentra een hogere loonstijging wordt afgesproken.

Weinig respect

FNV Handel kaatst de bal echter hard terug naar Jumbo. ‘De heer Van Eerd komt met een eenzijdig dictaat en reduceert de cao tot één financieel component. Met zijn dictaat toont hij weinig respect voor zijn werknemers, maar ook voor toeleveranciers die hij op eenzelfde manier dictaten oplegt’, stelt onderhandelaar Debbie van Leiden van de bond.

Volop ruimte voor loonsverhogingen

Daar houdt haar kritiek niet op. ‘De heer Van Eerd spreekt over ‘goed werkgeverschap’ en ‘duurzame toekomst’, maar dat houdt ook in dat je duurzaam investeert in je werknemers. In de handel is volop ruimte voor loonsverhogingen en ruimte om meer mensen in vaste dienst te nemen. Dat is ook beter voor de Nederlandse economie. Werknemers met meer zekerheid kopen meer, ook rond Pasen. En dat laatste is zeker ook in het voordeel van de supermarktketens zelf.’

Acties gaan gewoon door

De vakbond herhaalt de eisen aan Jumbo. ‘De dc-werkers eisen een loonsverhoging van 2,5 procent en die 1,5 procent van Van Eerd zien we als een extraatje daar bovenop. Bovendien eisen de dc’ers dat er meer tijdelijke krachten in vaste dienst komen bij Jumbo-distributiecentra. Dat verlaagt de werkdruk, verhoogt de zekerheid voor werkers en dat is beter voor Nederland. De acties gaan gewoon door. We gaan pas onderhandelen als Jumbo bereid is om onvoorwaardelijk over al onze eisen te spreken’, aldus Van Leiden.

Ook bij AH dreigen acties

Intussen dreigen ook acties bij Albert Heijn. Daar liep vrijdagmiddag het ultimatum van de vakbond af.

Reageer op dit artikel