nieuws

FNV mikt op 2,5 procent extra en toeslagen

Branche & Bedrijf 2955

FNV mikt op 2,5 procent extra en toeslagen
Archieffoto: ANP

UTRECHT – FNV wil een actieve rol spelen bij de totstandkoming van de nieuwe supermarkt-cao. De vakbond zet daarbij in op een loonsverhoging van 2,5 procent en handhaving op herinvoering van toeslagen.

Dat zegt Mariette Patijn van FNV tegen de NOS. Bij de toeslagen gaat het om het behoud van de honderd procent toeslag voor het werken op zondagen en de herinvoering van toeslagen voor het werken na acht uur op doordeweekse dagen en na zes uur op zaterdag. De huidige cao loopt in april van dit jaar af, maar die is niet door FNV ondertekend.

Bond wil betrokken zijn bij gesprekken

De vakorganisatie organiseerde afgelopen zaterdag een manifestatie in Utrecht om zijn campagne voor een betere supermarkt-cao kracht bij te zetten. FNV is al langer bezig om actie te voeren, waarbij de toeslagen en werkgelegenheid voor personeel van boven de achttien centraal staat. De andere vakbonden sloten echter zonder FNV een cao. Dit keer wil de bond er wel bij betrokken zijn.

Supermarktpersoneel is juist tevreden

In hetzelfde artikel stelt Patricia Hoogstraaten namens de werkgevers in de supermarktsector dat ze zich niet herkent in het beeld dat FNV schept van het werken in de branche. Volgens haar blijkt uit vele onafhankelijke onderzoeken dat de tevredenheid onder supermarktpersoneel hoog is. ‘Sommige ketens belanden zelfs in de top-10 van werkgevers. De geluiden zijn dus een beetje tegenstrijdig’, stelt Hoogstraaten. Ook krijgen medewerkers onder de huidige cao bovengemiddelde loonsverhogingen.

Nooit klachten bij cao-politie

Ook stelt ze dat de samen met de vakbonden jaren geleden ingestelde zogenoemde cao-politie nooit zelden of nooit klachten ontvangt over overtreding van de cao. Ook over het punt van FNV dat de supermarktbranche zich wel erg op werknemers van onder de achttien richt, is ze kritisch. ‘Dat er 100.000 werknemers ouder zijn dan 18 jaar bevestigt dat er genoeg kansen zijn om oud te worden in supermarkten.’

Reageer op dit artikel