nieuws

CBL voorziet fors hogere kerstomzet

Branche & Bedrijf 1707

CBL voorziet fors hogere kerstomzet
Kerstomzet flink hoger dan vorig jaar

LEIDSCHENDAM (ANP) – De kerstverkopen in de supermarkt komen dit jaar naar verwachting fors hoger uit dan vorig jaar.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een kerstomzet van €825 miljoen. Dat is 10 procent meer dan de kerstomzet van vorig jaar. Toen rekende de koepelorganisatie in de supermarktbranche op een omzet van €750 miljoen.

Kerstomzet flink hoger dan normale week

De prognose van het CBL betreft de omzet van de volle week voor kerst. Tijdens deze dagen liggen de opbrengsten veel hoger dan in een normale week, omdat Nederlanders massaal eten en andere zaken inslaan voor de kerst. De kerstomzet van supermarkten ligt daardoor ruim 20 procent hoger dan de normale weekomzet. Die bedraagt gemiddeld €685 miljoen.

Zaterdag topdrukte

De absolute topdrukte wordt zaterdag verwacht. Dan is het volgens het CBL waarschijnlijk de drukste dag. Veel supermarkten zijn ook op eerste en tweede kerstdag open.

Consument ontvlucht drukte

Nederlandse consumenten doen deze maand opvallend vaker hun boodschappen online. Daarmee ontvluchten ze de kerstdrukte in de winkels. Dat meldt brancheorganisatie Thuiswinkel.org, zonder daarbij concrete cijfers over de kerstomzet te noemen.

Vaker zelf koken goed voor kerstomzet

Bij het aantrekken van de kerstverkopen speelt mogelijk een rol dat Nederlanders hun kerstdiner vaker zelf maken. Dat laatste is althans de conclusie van een peiling onder achthonderd Nederlanders in opdracht van levensmiddelenproducent Nestlé. Uit de studie blijkt verder dat vooral rollade dit jaar veel op het menu staat, gevolgd door kip en zalm. Vorig jaar ging de voorkeur nog uit naar wild. Net als andere jaren is ook fonduen en gourmetten weer erg populair.

Reageer op dit artikel