nieuws

‘Rotterdamse Markthal mislukt als versmarkt’

Branche & Bedrijf 8526

‘Rotterdamse Markthal mislukt als versmarkt’

ROTTERDAM – De iconische Markthal in Rotterdam is mislukt als versmarkt voor Rotterdammers. Daardoor dreigen vers-ondernemers af te haken.

Dat zegt woordvoerder Mark Kolster van het recent opgerichte Collectief Ondernemersbelangen Markthal (COM), een vereniging van kooplieden in de markthal, in het AD. Volgens Kolster dreigt er een uittocht van kooplieden als het beleid niet rigoureus wordt gewijzigd.

Zorgen om toekomst
Ondanks dat de Markthal veel bezoekers trekt, maken de ondernemers zich zorgen over hun toekomst. Het grootste probleem is dat Rotterdammers niet naar de hal komen voor hun boodschappen. Ze vragen eigenaar Klépierre om maatregelen te nemen. ‘De versmarkt waarvoor dit gebouw eigenlijk is gebouwd, is volledig mislukt, aldus Kolster in het AD.

Veel horeca
Volgens Kolster is de Markthal de best bezochte attractie van Nederland, maar daar hebben de handelaren in versproducten, zoals groente, vlees en vis, niets aan. Er zijn volgens Kolster veel horecakramen en delicatessenzaken waar geld wordt verdiend aan de toeristenstroom die enorm is, maar boodschappen worden er amper gedaan. ‘Daarin kunnen de aanbieders van vers zoals groente, fruit, brood, vlees en vis niet ondernemen. Terwijl de gemeente juist voor de Rotterdammers een overdekte versmarkt wilde hebben en daarvoor samen met ontwikkelaar Provast een uitgekiende branchering heeft vastgelegd voor dit gebouw.’

45 ontevreden ondernemers
45 ondernemers hebben zich aangesloten bij COM. Het bestuur heeft een mandaat gekregen om met Klépierre om de tafel te gaan zitten. De belangrijkste grief van de handelaren is dat hen is voorgehouden dat de Markthal een verlengde zou worden van de buitenmarkt, die voor de deur wordt gehouden. ‘Maar daar is nooit iets van terechtgekomen’, aldus Kolster. Daarnaast zijn de hoge huren en servicekosten hen een doorn in het oog. Daardoor staan volgens Kolster drie kramen al langdurig leeg.

Ondernemers overwegen te stoppen
Vanwege de hoge huren dreigen meerdere ondernemers af te haken als hun tweejarig huurcontract afloopt. Kolster overweegt dat zelf ook. De huisvestingslasten zullen volgens hem omlaag moeten. ‘Anders wordt het een horecahal. Mijn inschatting is dat er op korte termijn 10 kraamhouders zullen verdwijnen als er niets gebeurt.’ Een woordvoerder van Markthal-eigenaar Klèpierre heeft aan het AD laten weten dat het gesprek met de ontevreden ondernemers wordt aangegaan.

Reageer op dit artikel