nieuws

Protestactie FNV bij Vakcentrum

Branche & Bedrijf 1237

Protestactie FNV bij Vakcentrum

WOERDEN – Een aantal bonden organiseert woensdag een protestactie bij het Vakcentrum in Woerden.

Verschillende supermarktmedewerkers en leden van FNV Young & United en FNV Handel protesteren die dag tegen de in hun ogen ‘flut-cao’ die supermarktwerkgevers eind 2015 met vakbond CNV afsloten. Het startpunt van het protest is het FNV-kantoor in Woerden, waarna er een wandeling volgt naar het hoofdkantoor van het Vakcentrum.

Wassen neus
‘De afschaffing van het jeugdloon voor deze leeftijdsgroep is duidelijk symboolpolitiek van de werkgevers. Het akkoord is in meerdere opzichten een wassen neus. Ja, er is een loonsverhoging van 5 procent. Maar in de drie jaar dat er geen cao was, bedroeg de inflatie gemiddeld 1,79 procent per jaar. We waren al eerder uit het overleg gestapt, omdat we onze handtekening niet onder een slechte cao zetten’, zegt Peter van der Put, onderhandelaar supermarkten FNV Handel, over de aanleiding van het protest.

Internetenquête
Een internetenquête die Young & United eind januari had uitgezet, onderstreept volgens de bonden het ongenoegen van de jongeren. 72 procent van de 1.600 jong volwassenen die de enquête invulden gaf aan de nieuwe cao ‘waardeloos’ te vinden, zes procent was tevreden. Uit de enquête bleek ook dat het aantal 22-jarigen dat in de supermarkten werkt vrijwel nihil is. Slechts twee procent van de 1.600 respondenten was 22 jaar. De cao supermarkten geldt voor circa 260.000 medewerkers die in meer dan 4.400 supermarktondernemingen werken. Hiervan is volgens FNV Handel 75 procent jonger dan 23 jaar.

Reageer op dit artikel