nieuws

Politierechter: zelfscan lokt diefstal uit

Branche & Bedrijf

Politierechter: zelfscan lokt diefstal uit
Bert Jansen

ROTTERDAM – Door klanten via de zelfscankassa de mogelijkheid te bieden zelf af te rekenen, lokken supermarkten diefstal uit.

Dit heeft de politierechter van de rechtbank Rotterdam vrijdag tijdens een zaak tegen een winkeldief verklaard, zo meldt de NOS. De dief rekende bij de zelfscan-kassa van een AH-vestiging €7,50 af, maar bleek bij controle voor €270 euro aan levensmiddelen in zijn karretje te hebben.

Eenvoudiger
De rechter wilde de diefstal niet goedpraten, ‘want stelen mag niet. Maar de supermarkt maakt stelen wel een stuk eenvoudiger op deze manier’, aldus de magistraat. ‘Vergelijk het met je fiets die je op het Leidseplein neerzet zonder hem op slot te zetten. Dan moet je niet vreemd opkijken als-ie gestolen wordt.’

Verstek
De dief werd bij verstek veroordeeld tot €300 boete of zes dagen cel. Twee andere winkeldieven werden ook veroordeeld. De een kreeg voor diefstal van een stanleymes bij Praxis een boete van €300 of zes dagen cel. De ander had twee flesjes Bacardi bij een Coop gestolen. Die verdachte kreeg €100 boete of twee dagen cel.

Detailhandel Nederland
Het Openbaar Ministerie had Detailhandel Nederland uitgenodigd een aantal zaken van winkeldieven bij te wonen om te laten zien dat winkeldieven echt wel worden berecht. Veel winkeliers doen meestal geen aangifte omdat ze denken dat politie en OM toch niets met de aangifte doen. Volgens persofficier Barbara van Unnik van het OM hebben ook ‘kleine’ winkeldiefstallen altijd prioriteit gehad bij politie en justitie: ‘En aan die prioriteit is anno 2015 niets veranderd.’ Het OM stelt de komende week ook winkeliers in Amsterdam, Maastricht, Utrecht, Den Haag en Haarlem in de gelegenheid rechtszaken tegen winkeldieven ‘live’ mee te maken.

Reageer op dit artikel