nieuws

Zet druk op leveranciers bij arbeidsconflict

Branche & Bedrijf

Zet druk op leveranciers bij arbeidsconflict

DEN HAAG – Vakbonden kunnen bij een conflict met een bedrijf voortaan ook stakingen houden bij toeleveranciers van een werkgever, zoals bijvoorbeeld een supermarktketen, om op die manier de werkgever onder druk te zetten.

‘Denk aan een staking bij een supermarkt waarbij de bonden ook gaan staken tegen Coca-Cola en Mars om die bedrijven druk uit te laten oefenen op die supermarkt. Als zo’n actie bij toeleveranciers redelijkerwijs kan bijdragen aan het actiedoel, is de actie in beginsel rechtmatig.’ Dat zegt Stefan Sagel, advocaat en hoogleraar arbeidsrecht in Leiden, in de Volkskrant. Hij baseert zich op een uitspraak van de Hoge Raad, waarbij hij optrad als advocaat voor onder meer FNV Bondgenoten.

Hoge Raad

Volgens Sagel is dit nu mogelijk door een uitspraak van de Hoge Raad in een zaak tussen een bedrijf in Amsterdam en de vakbonden FNV Bondgenoten en Het Zwarte Corps. Volgens de Hoge Raad was het geoorloofd dat de bonden een havenbedrijf onder druk zetten via een van de klanten. Volgens Sagel is de uitspraak een doorbraak in het Stakingsrecht. De uitspraak draait weliswaar om een zaak, maar de werking is volgens hem breder. ‘Dat stakingsrecht is gebaseerd op uitspraken van de Hoge Raad en op het Europees Sociaal Handvest. Ook in deze uitspraak is dat handvest de  basis’, aldus Sagel in de krant.

‘Besmet’ werk

Vakbonden kunnen met de uitspraak in de hand werk bij derden ‘besmet’ verklaren in een conflict met een ander bedrijf. Volgens hoogleraar Evert Verhulp is er niet zo veel nieuws aan de horizon. Het is volgens hem al langer zo dat actievoeren bij derden mag. ‘Zolang dat maar gericht is op arbeidsvoorwaarden. De Hoge Raad bevestigt dat, waar lagere rechters het eerst anders zagen.’ De uitspraak past volgen hem wel in de trend waarin het stakingsrecht in de jurisprudentie wordt verruimd.

Reageer op dit artikel