nieuws

Brussel eist forse afname plastic tassen

Branche & Bedrijf

Brussel eist forse afname plastic tassen

BRUSSEL – De Europese Commissie wil dat de EU-lidstaten het gebruik van dunne wegwerpzakjes drastisch verminderen.

Europees Commissaris Janez Potocnik (Milieu) acht een vermindering met 80 procent mogelijk. Blijft overtuigende actie bij de lidstaten uit, dan overweegt de Commissie de afname verplicht te maken. Potocnik vindt vooral de dunne wegwerpzakjes een probleem, omdat zij in de regel maar één keer worden gebruikt. De lidstaten mogen van hem zelf bepalen of ze kiezen voor een verbod op het gebruik van de tasjes, een heffing of andere methoden, mits er maar minder tasjes komen. Volgens de commissie gebruikte elke Europeaan in 2010 gemiddeld 198 plastic tassen per jaar, van een paar stuks in Denemarken en Finland tot ruim 400 in onder meer Polen. Het gaat om bijna 100 miljard zakjes in totaal.

Winkels

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy is verheugd over de voorstellen uit Brussel. ‘De plastic tasjes worden gemiddeld een kwartier gebruikt. Het is een groot milieuprobleem, zeeën liggen er vol mee’, aldus Gerbrandy. Nederlandse supermarkten maakten in 2011 al de afspraak de gratis plastic tas uit te bannen, benadrukt Gerbrandy. ‘Helaas hebben schoen- en kledingwinkels en ook de slager en de bakker het voorbeeld nog niet in gelijke mate gevolgd.’

Reageer op dit artikel