nieuws

Consumptie valt verder terug

Branche & Bedrijf

Consumptie valt verder terug

DEN HAAG – Huishoudens hebben in augustus 2 procent minder geconsumeerd dan in dezelfde maand vorig jaar. In juli bedroeg de krimp nog 1,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), die dinsdag zijn gepubliceerd.

Er werd vooral minder aan meubels, consumentenelektronica, kleding en schoeisel uitgegeven dan een jaar eerder. Huishoudens spendeerden daarnaast 7,2 procent minder aan duurzame goederen. Ook aan voedings- en genotmiddelen werd 0,4 procent minder uitgegeven dan in augustus 2011. In juli was er op deze post nog sprake van een groei van 2,7 procent. Gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen, lagen de bestedingen aan diensten in augustus ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder.

Dertiende maand
De uitgaven van huishoudens komen nu voor de dertiende maand op rij lager uit dan een jaar eerder. De consumptie toonde in juli 2011 voor het laatst een minieme verbetering. Er lijkt voorlopig geen verbetering te komen in die situatie. Volgens het CBS waren de omstandigheden voor de consumptie ook in september en oktober ongunstig.

Reageer op dit artikel