nieuws

Nepnota ‘Gele Bedrijvengids’ onderweg

Branche & Bedrijf

Nepnota ‘Gele Bedrijvengids’ onderweg

APELDOORN – Een bedrijf dat zich voordoet als de Gouden Gids probeert supermarktondernemers geld uit de zakken te kloppen door hen spooknota’s van 780 euro te versturen.

Deze waarschuwing doet directeur Fleur van Eck van het Steunpunt Acquisitiefraude vrijdag in de Telegraaf. De ‘Gele Bedrijvengids’ stuurt bedrijfseigenaren ongevraagd een nota van 780 euro voor een vermelding in de gids. Door de grote overeenkomsten met het logo van de Gouden Gids, denken veel ondernemers die de nota in handen krijgen, met de bekende telefoongids te maken te hebben.

Klachten

Bij het Steunpunt Acquisitiefraude hebben zich tot nu toe 538 ondernemers gemeld met klachten over de spooknota’s van de ‘Gele Bedrijvengids’. Het is onbekend hoeveel goedgelovigen de nota hebben betaald. ‘Wie ingaat op het aanbod krijgt een forse nota gepresenteerd’, constateert Van Eck, die adviseert de nota niet te betalen. ‘Ze zullen het waarschijnlijk niet tot een rechtszaak laten komen.’

Seychellen

De Gouden Gids heeft inmiddels bedongen in een kort geding dat de Gele Bedrijvengids zijn handelwijze onmiddellijk staakt. Ook zal een schadeclaim worden ingediend. ‘Maar de oplichters zijn praktisch ongrijpbaar’, aldus Gouden Gids-advocaat Olaf van Haperen. ‘Ze verschuilen zich achter nepvennootschappen op de Seychellen. Ze kwamen bijvoorbeeld niet opdagen bij de zitting.’

Kopieën

Het Steunpunt Acquisitiefraude vermoedt dat een internationaal opererend netwerk, met Zweden als basis, achter de fraude zit. Van Eck: ‘Ze hebben de middelen om zo’n grote zwendel op te zetten. Deze tactiek is wereldwijd al vaker toegepast: een paar weken voor de echte instantie rekeningen verstuurt, versturen zij nauwgezette kopieën. Er zijn er naar alle waarschijnlijkheid tienduizenden van verstuurd, niet alleen aan supermarktondernemers, maar ook andere ondernemers.’
 

 

 

Reageer op dit artikel