artikel

Plus Leende: 500 kilo Griekse yoghurt per week

Branche & Bedrijf 4378

Plus Leende: 500 kilo Griekse yoghurt per week
Foto: Bert Jansen

LEENDE – Het 4500 inwoners tellende Brabantse dorp Leende is fitter en gezonder dan ooit. Plus-ondernemer Willem Smetsers speelde en speelt in op het speciale koolhydraatarme dieet dat een huis- en sportarts adviseren.

Ruim een jaar geleden voerde Plus-ondernemer Willem Smetsers al assortimentswijzigingen door. Op die manier speelde hij in op het gezond Dorp-project dat huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk hebben opgezet. Na een jaar diëten is Leende een fitter dorp waar minder medicijnen worden gebruikt, meldden de twee artsen onlangs in het Eindhovens Dagblad. Ruim 150 dorpelingen volgen officieel het dieet. Zij voelen zich fitter en ook is onder deze groep het gebruik van cholesterolmedicatie en antidiabetica gehalveerd. Twee suikerpatiënten konden zelfs stoppen met het spuiten van insuline.

Veel meer dorpelingen volgen dieet

Willem Smetsers vermoedt dat niet alleen deze groep, maar heel Leende gezonder is geworden. Hij is ervan overtuigd dat veel meer dorpelingen in Leende het dieet volgen dan de officiële cijfers doen geloven. Zelf doet hij ‘ook een klein beetje mee’. ‘Zelfs nu nog, meer dan een jaar na de start, praten mensen erover. In de winkel, maar ook op terrasjes in het dorp. Als je daar geen suikervrij colaatje drinkt, maar een biertje of een gewone cola, word je daar soms gekscherend op aangesproken. ’Zijn aanname, dat meer dorpelingen het dieet volgen, wordt volgens hem geïllustreerd door de ‘idioot’ hoge omzet van bepaalde producten in zijn supermarkt. Zo verkoopt hij wekelijks rond de 500 kilo-emmertjes volle Griekse yoghurt. ‘Ik denk dat er geen supermarkt in Nederland is die er zoveel verkoopt.’

Schappen aangepast

Vanwege die grote aantallen heeft hij het schap in de zuivelkoeling van zijn Plus in Leende aangepast. ‘Normaal krijgt Griekse yoghurt twee facings in de koeling van een Plus. Wij hebben er negen, van twee hoog en vier diep. Dan kun je uitrekenen hoeveel (72, red.) van die emmertjes wij hebben staan.’ Ook andere, al dan niet volvette, zuivel, zoals kwark en roomboter, is niet aan te slepen. Daarnaast verkoopt hij veel koolhydraatarme producten, zoals ruim 100 pakjes koolhydraatarm brood per week, en ook koolhydraatarme crackers, pannenkoeken- en broodmixen en koolhydraatarme pasta. ‘En we verkopen psylliumvezels, dat zijn losse voedingsvezels, anders eten mensen die het dieet strikt volgen te weinig vezels.’

Levert het extra omzet op?

Of het veranderde consumptiepatroon van de inwoners hem extra omzet oplevert, is lastig vast te stellen. Klanten zijn vooral andere producten gaan kopen. Hij denkt wel extra klanten te trekken, doordat mensen nu speciaal naar zijn winkel komen om de aanbevolen producten te halen. ‘Ik denk dat daardoor ook mensen uit andere plaatsen en dorpen in de omgeving boodschappen bij ons doen. Dit dieet leeft in de wijde omgeving.’ Doordat hij vorig jaar oktober verhuisde, waarbij zijn supermarkt van 750 naar 1130 m2 vvo groeide, is niet vast te stellen, welk deel nu precies aan de basis staat van de sterk stijgende omzet. ‘We hebben een prachtige winkel staan, waar het veel prettiger winkelen is. Daardoor is de afvloeiing gestopt en ik denk dat we zelfs van toevloeiing uit de omgeving kunnen spreken. Ik verwacht dat de omzet ook wel door die extra producten komen, maar voor welk deel, kan ik niet zeggen.’

Jammer dat hij zelf moet inkopen

De aanpassingen van het assortiment en het inspelen op het Gezond Dorp-project sluiten volgens hem prima aan op de duurzame kernwaarden van Plus. Mede daarom vindt hij het jammer dat hij veel van de koolhydraatarme producten zelf bij diverse grossiers moet inkopen. ‘Ik moet het merendeel buiten Plus om bestellen, ze zijn niet landelijk verkrijgbaar.’ Plus zou er volgens hem verstandig aan doen meer van deze producten aan het assortiment toe te voegen. ‘Want ik denk dat voor dit soort producten ook in andere winkels een markt is.’

Zie ook: Wat is local marketing? Uitleg, valkuilen en voorbeelden

Reageer op dit artikel