artikel

Crowdfunding zorgt voor komst Dagwinkel

Branche & Bedrijf 1077

Crowdfunding zorgt voor komst Dagwinkel
Henk Hoeve kon dankzij crowdfunding van start met zijn Dagwinkel in Gasselterijveen. Foto: Jan Willem van Vliet

GASSELTERNIJVEEN – Hoewel Spar vorig jaar de stekker uit de winkel in Gasselternijveen trok, denkt Henk Hoeve zijn deze week geopende Dagwinkel rendabel te krijgen. Een crowdfundingactie helpt hem op weg. De ondernemer runde eerder supers van Plus en Super de Boer.

De Spar in het Drentse dorp Gasselternijveen sloot in september vorig jaar de deuren. De concurrentie van grotere supermarkten in de nabijgelegen plaatsen Gieten (Lidl en Jumbo) en Stadskanaal (zeven supermarkten) bleek te groot. De sluiting van de enige supermarkt in het 1860 inwoners tellende dorp, waar de Spar ook als postagentschap functioneerde, kwam hard aan in de gemeenschap waar de Stichting Instandhouding Supermarkt Gasselternijveen in het leven werd geroepen.

Komst Dagwinkel dankzij crowdfunding

Een crowdfunding heeft gezorgd voor de komst van een Dagwinkel. Huis-aan-huis heeft de stichting alle inwoners een brief gestuurd en gevraagd de komst van een supermarkt financieel mogelijk te maken. Er kon worden gekozen uit het doen van een gift, het kopen van waardebonnen ter waarde van €15 of een veelvoud hiervan, of het afsluiten van een obligatielening. In een week tijd werd €35.000 binnengehaald, waarvan €20.000 is gegarandeerd via waardebonnen.

Rooskleurige toekomst

De wil van het dorp leidde ertoe dat voormalig Plus- en Super de Boer-ondernemer Henk Hoeve woensdag de deuren opende van de Dagwinkel. Hij ziet de toekomst rooskleurig in. ‘Wanneer ik de oude Spar-omzet van zo’n €25.000 in de week ga draaien, ben ik tevreden’, laat Hoeve weten.

Vrijwilligers helpen

De 50-jarige inwoner van Eexterveenschekanaal kan deze weken steunen op een tiental vrijwilligers, die helpen met inrichten en schoonmaken van de winkel die wordt beleverd door Van Tol. De formule nam ook de inventaris over, en de ondernemer kan de kosten laag houden. ‘Er komen negen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij mij te werken. Dat is het gevolg van een samenwerking met Werkplein Drentsche Aa.

Financiering met crowdfunding

Bovendien zijn de financieringslasten laag als gevolg van de crowdfunding, en op termijn gaan we profiteren van de investering in ledlampen en tachtig zonnepanelen’, aldus Hoeve, die ook rendabel denkt te kunnen zijn omdat de eerste grote super op meer dan 6 kilometer afstand van zijn Dagwinkel is gevestigd. ‘Verschillende onderzoeken wijzen uit dat een kleine supermarkt in een dorp van een vergelijkbare grootte als Gasselternijveen alleen bestaansrecht heeft als andere supermarkten op een zekere afstand te vinden zijn.’

Zondag open

Henk Hoeve heeft zich verdiept in het marktgebied en kan als deskundige worden beschouwd, gezien zijn recente werkervaring als adviseur Besluit Bijstandverlening Zelfstandigen (BBZ) voor de gemeente Tynaarlo. ‘Ik denk te weten hoe ik hier kan slagen’, zegt Hoeve, die de deuren van zijn winkel ook op zondagmiddag opent en daarmee zeven dagen in de week voor zijn klanten beschikbaar is.

Online boodschappen

Daarnaast biedt hij via Lekkermakkelijk.nl de mogelijkheid tot het doen van online boodschappen. ‘Ook ga ik de ouderen leren hoe ze kunnen bestellen via de iPad. Ik wil het hen zo makkelijk mogelijk maken’, aldus Hoeve, die zijn klanten de waardebonnen stapsgewijs laat verzilveren door een waardebonnenboekje met tijdspad in het leven te roepen. ‘Uiteindelijk krijgt iedereen zijn ingelegde geld terug met artikelen van waarde. Dat is het kenmerk van crowdfunding’, aldus de ondernemer. Bij de keuze van het assortiment is rekening gehouden met de wensen van de inwoners.

Reageer op dit artikel