artikel

Achtergrond: AH Schooten Plaza is dubbel online

Branche & Bedrijf 2412

Achtergrond: AH Schooten Plaza is dubbel online
Wick Natzijl

DEN HELDER – Klanten van Albert Heijn Schooten Plaza van Jacco Kat kunnen op twee verschillende websites hun boodschappen bestellen. Bezorgklanten kiezen voor AH-boodschappen.nl en afhalers moeten bestellen via AH.nl.

Sinds twee weken kunnen de klanten van de AH-vestiging van Kat in Den Helder hun boodschappen bestellen via AH.nl om die vervolgens bij het pick-uppoint (pup) in de winkel af te halen. De AH van Kat is niet de enige in Den Helder, twee andere franchisevestigingen in Den Helder doen ook mee aan de pilot van Albert Heijn, waarbij de boodschappen in de franchisevestiging worden verzameld en niet centraal in een e-fulfilmentcenter. De pilot draait in negen franchisevestigingen.

AH.nl én AH-boodschappen.nl

Hoewel de AH-vestiging van Kat nu ook op de officiële bestelsite van AH is te vinden, stopt hij niet met de alternatieve bestelsite AH-boodschappen.nl. Die blijft in de lucht voor klanten die de boodschappen thuisbezorgd willen krijgen. Die mogelijkheid biedt AH.nl namelijk niet. De AH-site biedt klanten niet de mogelijkheid de bestelling door een franchisenemer te laten bezorgen én AH bezorgt niet zelf in de Kop van Noord-Holland.

Dis22_Ond_Art2

Foto: Wick Natzijl

Steeds meer vraag naar thuisbezorging

De mogelijkheid om te kiezen voor bezorgen, is dan ook de belangrijkste reden dat Kat ook doorgaat met het online bestelsysteem AH-boodschappen.nl. Hij is al geruime tijd aangesloten bij de alternatieve bestelsite van AH-franchiser Rob Geraets, die in juli 2013 zijn première beleefde en waaraan 33 franchisers meedoen. Klanten die via deze site boodschappen bij Kat bestellen, kunnen sinds februari ook voor thuisbezorging kiezen. ‘Daar komt steeds meer vraag naar. De groep klanten die de boodschappen thuisbezorgd willen hebben, is aan het groeien’, ervaart de ondernemer, die van oudsher al een bezorgservice bood. ‘Dat gebeurde met faxlijsten, e-mails en zelfs met handgeschreven briefjes. Veel van die klanten zijn overgestapt op bestellen via AH-boodschappen.nl.’

Verwarring voorkomen

Omdat AH-boodschappen.nl beide opties – bestellen en afhalen – biedt, lijkt het onlogisch dat AH Schooten Plaza meedoet aan de pilot van AH zelf, die alleen de afhaaloptie biedt. Volgens Kat is het echter toch logischer dan dat het er op het eerste gezicht uitziet. Hij doet het om verwarring te voorkomen en uit concurrentieoverwegingen. Er doen immers nóg twee AH-franchisevestigingen in Den Helder mee aan de pilot. ‘Het zou voor klanten die via AH.nl bestellen onduidelijk zijn als je bij de ene winkel in Den Helder wél kunt afhalen en bij de andere niet. Bovendien is dan je winkel daar onzichtbaar; dat is ook niet goed.’

Hoofdbrekens over de situatie

De nu ontstane situatie met twee sites bezorgt hem wel wat hoofdbrekens. Het promoten van twee verschillende bestelsites, die op het eerste oog hetzelfde bieden, is lastig. Vooralsnog legt Kat bij de alternatieve site AH-boodschappen.nl de nadruk op de bestaande bezorgklanten. ‘We leveren veel aan zakelijke klanten, zoals woongroepen, maar ik merk ook dat steeds meer ouderen gaan bestellen, omdat ze langer zelfstandig wonen.’ Het AH-pup promoot hij als het afhaalalternatief. ‘We hebben het pup al wel op Facebook gecommuniceerd en het is door de vlaggen bij de winkel ook duidelijk zichtbaar. Voor de rest is het nog afwachten hoe we dit aanpakken.’

Geen zorgen

Hij maakt zich ook geen zorgen om klanten die eventueel zouden afhaken, omdat AH.nl geen bezorgoptie biedt. ‘Zo’n klant die het toch bezorgd wil krijgen, zal daar vast bij het afhalen in de winkel een keer naar vragen. Die wijzen we dan op de alternatieve bestelsite.’ Jacco Kat van AH Schooten Plaza heeft ook nog een vestiging in Limmen. Ook daar is hij met een officieel pick-uppoint van AH gestart.

Reageer op dit artikel