artikel

Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

Branche & Bedrijf

Besluit Benders (Fooddrome): de reacties

VENLO – Geert Benders maakte vorige week bekend dat Fooddrome geen plek krijgt op het terrein van de Floriade. De bedrijvige Plus-ondernemer gaat op zoek naar een andere locatie, omdat hij van mening is dat de educatieve poot van zijn droomwinkel niet van de grond komt in de expohal van de Villa Flora. Waar Venlo en omstreken lange tijd droomde van een voedselpaleis, krijgt het nu een fikse dreun te verwerken. Uit diverse reacties blijkt dat niemand het had zien aankomen. ‘Het is voor ons net zo plotseling als voor de rest van de wereld.

Ineke Hendrickx (fractievoorzitter Groen Links Venlo):

‘Venlo profileert zich als de regio van de smaak, dus het Fooddrome zou erg goed zijn voor onze uitstraling. Er was, voor zover ik weet, niemand die dit niet toejuichte.’

Woordvoerder Hans van den Berk van wethouder Stephan Satijn (VVD, economische zaken):

‘We waren best ver in de onderhandelingen. De overeenkomsten lagen op tafel. Maar ja, je kunt niemand dwingen. Als een onder-
nemer niet verder wil, heb je daar als 
gemeente nu eenmaal mee te dealen. Dat het afgeketst is op de educatieve tak? Daar vinden wij niet zoveel van. Het is voor ons in ieder geval net zo plotseling als voor de rest van de 
wereld. We moeten nu bekijken waar we staan en hoe het met de schade zit. En we moeten op zoek naar een nieuwe huurder.

Serge van Dellen (directeur Villa Flora):

‘Hoe het nu precies zit met de financiële 
afhandeling van deze zaak moet ik nog uitzoeken. Als ik dat weet, ga ik het eerst met de aandeelhouders bespreken, alvorens zoiets in de media te melden. Maar op dit 
moment weet ik niet of we überhaupt iets gaan ondernemen. Ja, we zijn onaangenaam verrast, dat is geen geheim. We hebben immers tweeënhalf jaar met Geert Benders aan tafel gezeten over Fooddrome. Kijk, er zijn altijd momenten in de 
onderhandelingen dat het spannend wordt. Ik wist dat er stevige 
gesprekken werden gevoerd over het educatieve gedeelte. Maar dat hij er helemaal de stekker uit zou trekken, had ik niet zien aankomen.’ Wij zijn alleen de verhurende partij. De invulling van Fooddrome is niet aan ons. Als je zelf in de veronderstelling bent dat het doorgaat en het klapt op een onderdeel waar jij niet bij betrokken bent, in dit geval het educatieve, dan is dat buiten-gewoon zuur.’

Jan Klerken (Kokkerelli, deelnemer Fooddrome)

‘We staan te trappelen om te beginnen. De afmetingen van Kokkerelli zijn vastgesteld, nu nog de verdere invulling van het pand. Nu krijgen we in het complex waarschijnlijk een iets gemengdere setting en meer verschillende activiteiten. Dat is wellicht beter voor ons. Ik had dit niet aan zien komen. Met de 
haven in zicht is een dergelijk 
besluit altijd vervelend. Maar Geert weet wat hij doet. Geert is een heel goede ondernemer. Wat zeg ik, hij is een foodlegende in de regio. Kijk naar Vershuys, dat draait als een tierelier. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal. Ondernemers zoals Geert praten nooit over een plan B. Werkt plan A niet, dan gaan ze werken aan een nieuw plan.’

Plus-woordvoerder Jennita den Boer:

‘Plus werd op 3 juni geïnformeerd door de heer Benders, een dag voordat het besluit wereldkundig werd gemaakt. ‘De financiële middelen die tot nu toe zijn aangewend voor de ontwikkeling van Fooddrome zijn reeds verwerkt in het resultaat van 2013. De resterende financiële middelen die waren gereserveerd voor de verdere ontwikkeling en investering van het project in Venlo, vallen nu vrij. Fooddrome was uniek door de combinatie van de vier pijlers: food, horeca, evenementen en educatie. De vraag wat de spin-off-effecten hiervan zouden zijn geweest voor de Plus-supermarkten is nu niet te beantwoorden.’

Jan-Willem Grievink (voorzitter stuurgroep achter Fooddrome):

‘Het moest een mix worden van Eataly en Landmarkt, maar dan met minder luxe, veel educatie en een plek waar mensen kunnen vergaderen. Kijk, een risico loop je 
altijd. Als je blanco een locatie mag uitkiezen, dan ga je niet naar Venlo, maar kies je eerder voor Maastricht of Amsterdam. Desondanks stonden na de analyses alle signalen op groen. Uit het vestigingsonderzoek bleek dat er genoeg aanleidingen waren dat Fooddrome in Venlo positief zou uitpakken. Daar was geen millimeter discussie over. Er rommelt iets bij de consument. Er moet iets gebeuren met de huidige supermarkt. In de expohal in Venlo moet iets komen wat wordt aangestuurd door een zelfstandige ondernemer met een idee. Niet door een formule, want dan is het risico dat het doodslaat te groot. Een formule zet te kleine stapjes.’

Reageer op dit artikel