artikel

Skimmer tast vertrouwen in pinnen aan

Branche & Bedrijf

Skimmer tast vertrouwen in pinnen aan

DOETINCHEM – Het jaar 2010 is voor één beroepsgroep in ieder geval florissant begonnen. Skimmers sloegen onder meer hun slag bij Albert Heijn, Lidl en Ikea. De schade is groter dan alleen de vaak forse buit voor criminelen.

Een jaar of acht geleden doken ze voor het eerst op in Nederland, skimmers. Criminelen die met een handig trucje bankpassen klonen en op die manier de rekeningen van klanten kunnen plunderen. Banken roepen steeds weer dat ze de strijd aangaan, maar voor bendes die veelal uit Oost-Europa komen, blijft het feest in Nederland. De bendes kiezen specifiek voor Nederland omdat betaalpassen in Nederland nog werken met een makkelijk te kopiëren magneetstrip. Het moderne alternatief, de EMV-chip, is een stuk veiliger, maar wordt pas over twee jaar op grote schaal ingevoerd in Nederland. Daarmee loopt Nederland achter in Europa, waardoor skim-bendes in toenemende mate juist hier hun slag slaan.

Slap justitiebeleid

De bendes schrikken ook niet van het Nederlandse justitiebeleid. Als het justitie lukt om skimmers voor de rechter te brengen, leidt dit tot straffen tussen de zes en twintig maanden. Daarvan is dan ook nog de helft voorwaardelijk. Een berekend risico als er honderdduizenden euro’s kunnen worden verdiend. Als skimmers preventief worden opgepakt, is er zelfs geen straf. Het bezit van apparatuur om de pinmachines te manipuleren is nog niet strafbaar. De ophef over skimmen komt niet alleen de banken slecht uit. Het zorgt voor onrust onder klanten die plotseling geen geld meer op kunnen nemen omdat hun rekening geplunderd is. Geen wonder dat Nederlandse supermarkten niet blij zijn met de krantenberichten. In de strijd tegen een andere criminele plaag, overvallers, proberen winkelketens consumenten te stimuleren minder vaak met contant geld te betalen.

Nieuw doelwit

Als er minder buit in huis is, zal de supermarkt een minder aantrekkelijk doelwit zijn voor overvallers, zo is de gedachte. Supermarkten bevorderen pin-betalingen met een landelijke campagne en experimenten met pin-only-kassa’s. Het succes hangt echter ook af van de bereidheid van consumenten om daadwerkelijk met de pinpas te betalen. Dat betekent dat supermarkten er alles aan zullen moeten doen om skimming te voorkomen. De Nederlandse Spoorwegen waren jarenlang een geliefd doelwit van skimmers. De vele kaartjesautomaten op verlaten stations waren makkelijk aan te passen. Na jaren van aanrommelen met ijzeren platen, met noppen en voorzetmondjes, vond de NS eindelijk de oplossing. Sinds augustus vorig jaar zitten er op alle ticketautomaten nieuwe pasgleuven en de software is aangepast. Sindsdien is er geen enkele automaat meer geskimd, terwijl dat daarvoor gemiddeld anderhalf keer per dag gebeurde.

Maatregelen treffen

Zo zullen supermarkten ook in moeten grijpen. Het opbergen van de pinapparaten in de kluis, dagelijkse controle van de apparaten door een deskundige medewerker, het gebruik van veiligheidsstickers en altijd het bewustzijn dat een skimmer zijn slag heeft geslagen. Het hoort onderdeel te zijn van de campagne om pinnen veilig te houden en dus te stimuleren. Het is even doorbijten. De passen met de magneetstrips verdwijnen op 1 januari 2012, een jaar eerder dan de bedoeling was. De nieuwe pas werkt met een chip, die veel moeilijker te kopiëren is. Al is natuurlijk niets onmogelijk, de eerste chipkaart is inmiddels al gekraakt. Toch zou dat de belangrijke impuls kunnen zijn die supermarkten nodig hebben om contant geld verder terug te dringen.

 

 

Reageer op dit artikel