artikel

Meting bespaart kwartier per dag

Branche & Bedrijf

Meting bespaart kwartier per dag

BRUMMEN – Door de automatisch meting van de temperatuur in koelingen en vriesmeubels bespaart Spar-ondernemer Bruno in Brummen dagelijks een kwartier werk. Door die registratie heeft de ondernemer bovendien de garantie van een waterdichte controle. ‘Mijn terugverdientijd is korter dan drie jaar.

Lendering heeft het systeem ongeveer drie maanden in gebruik. Hij heeft nog geen absolute zekerheid wat betreft de terugverdientijd, maar afgezien daarvan is hij enthousiast over de automatische temperatuurmeting. Hij gebruikt daarvoor twaalf sensoren die in de verschillende koel- en diepvriesmeubels zijn aangebracht. ‘In de meeste supermarkten zie je dat medewerkers met een klembordje de koelmeubels aflopen om de temperatuur te meten. Dat vergt veel tijd. Bovendien is de kans op fouten altijd aanwezig. Je kunt bijvoorbeeld worden afgeleid door een collega. Met automatische registratie sla je twee vliegen in één klap: de tijdsbesparing is aanzienlijk en je hebt een altijd sluitende registratie’, aldus Lendering.

Duurzaamheid

Het systeem dat Lendering in gebruik heeft, is afkomstig van fabrikant Dyzle. Deze aanbieder produceert veel verschillende meetinstrumenten, die bedoeld zijn om de temperatuur, maar ook om bijvoorbeeld stroomverbruik te meten. Het voordeel van dit systeem is volgens directeur techniek Mark Roemers van Dyzle dat de stroom ook per groep of stopcontact kan worden gemeten. ‘Dat kan extra managementinformatie opleveren. Tegenwoordig bestaat er veel aandacht voor energiebesparing en duurzaamheid. Het meten van energieverbruik na de hoofdmeter per groep kan bijdragen aan besparing’, zegt Roemers. Ook Lidl maakt gebruik van de meetinstrumenten van Dyzle. ‘In de oude situatie heeft Lidl met een zogenaamde nulmeting het energieverbruik in kaart gebracht. Vervolgens is er nieuwe koel- en vriesapparatuur geplaatst en is opnieuw de energiestroom vastgelegd om de mogelijke besparingen met de nieuwe apparatuur in kaart te brengen’.

Beoordelen

Het blijft vooralsnog moeilijk om te beoordelen of een supermarkt te veel stroom verbruikt. ‘Je kunt een vergelijk trekken met de stroomrekening van een soortgelijke winkel, maar daarmee is er nog geen sluitend verhaal. Want misschien hebben beide supermarkten compleet verschillende koelmeubels in gebruik’, aldus Dyzle-directeur Roemers. Het bedrijf werkt nu aan de ontwikkeling van een model waarmee het supermarkten beter kunnen adviseren over hun stroomverbruik. Dat model is gebaseerd op koelgraaduren. ‘Hiermee wordt de prestatie van een koeling in graden Celcius meetbaar gemaakt. En die meting kan vervolgens afgezet worden afgezet in verbruik in het verbruik kiloWatt per uur.’

Meten

Wat volgens Roemers vaststaat, is dat er op dit moment te weinig wordt gemeten in supermarkten. In zo’n 90 procent van de supermarkten wordt nog steeds met een klembordje langs de koelingen gelopen. ‘Mensen maken notitiefouten, dus dat is vragen om moeilijkheden. Ook is onze ervaring dat de meeste koelmeubels te koud staan afgesteld. Aangezien ondernemers dat vaak niet weten, durft men ook de insteltemperatuur niet naar omhoog bij te stellen, wat op zich ook weer energiebesparing kan opleveren.’ Ander voordeel van automatische metingen is dat de ondernemer een SMS of e-mailbericht ontvangt als er iets mis blijkt te zijn met de temperatuur. Als bijvoorbeeld een diepvriesdeur is blijven openstaan en de temperatuur loopt op, krijgt de ondernemer meteen bericht.

Reageer op dit artikel