artikel

Jezelf verdedigen vergt goede training

Branche & Bedrijf

Jezelf verdedigen vergt goede training

APELDOORN – Winkeldieven hebben doorgaans profijt van bouwkundige voorzieningen in supermarkten. ‘Die vinden het prachtig om zich te verschuilen achter grote betonnen palen.

Dat zeg Paul de la Combé, één van de drie partners bij RIN Training en Organisatieadvies. Binnen deze organisatie heeft hij zich toegelegd op allerhande security-trainingen. ‘In veel supermarkten zie ik kassahekjes die moeten voorkomen dat klanten zonder af te rekenen wegglippen. Vaak stellen medewerkers die hekjes extra laag bij de grond af. Zo kunnen ze er zelf gemakkelijker overheen stappen. Maar wat wordt vergeten is dat een winkeldief er ook zo overheen springt.’

Camera’s

Dat supermarkten vaak alleen vertrouwen op cameratoezicht, vindt de security-adviseur geen goede ontwikkeling. ‘Heel Nederland hangt vol met camera’s. Een doorgewinterde winkeldief schrikt daar heus niet van terug.’ Ook de grote betonnen palen in supermarkten, die bedoeld zijn ter ondersteuning van het dak, geven de winkeldief extra kans om zich heimelijk te gedragen. ‘Een tip voor iemand die een verdacht persoon op het oog heeft: ga er nooit alleen op af. Zeg tegen je collega dat je even polshoogte gaat nemen.’

Beter bestand

Begin deze week is de la Combé bij de C1000-vestiging van Jeroen de Bruin in Delft de nieuwe training Weerbaarheid & Aanhoudingstechnieken begonnen. Die moet supemarktmedewerkers beter bestand maken tegen mensen die agressief reageren. Of zelfs beginnen te schreeuwen of te slaan. ‘De training kent een deel theorie, maar is vooral bedoeld als fysieke oefening. Hoe moet je omgaan met klanten die je agressief vastpakken? Met deze training kom je beter beslagen ten ijs.’

Tenger

De la Combé benadrukt dat iedereen aan de oefeningen kan deelnemen, ook de tengere caissière. ‘Mensen beseffen aan het eind van de training dat ze fysiek tot veel in staat zijn. Zelfs een tenger persoon lukt het om een agressieve dief vast te houden.’ C1000-ondernemer De Bruin had laatst nog iemand in de winkel die zich behoorlijk agressief gedroeg. ‘Die hebben we laten lopen. Met deze oefening op zak willen we laten zien dat we niet met ons laten spotten. Na die training zijn we beter in staat om vervelende personen aan te houden, hoewel ik van geen enkele medewerker verwacht dat die bij wijze van spreken z’n leven waagt voor een blikje cola.’

Reageer op dit artikel