nieuws

Varkens in Nood klaagt Dirk aan

Assortiment 1114

Varkens in Nood klaagt Dirk aan
VarkenVleesMonitor mei 2016

AMSTERDAM – De Stichting Varkens in Nood klaagt Dirk van den Broek aan. Volgens de organisatie doet de supermarktketen veel te weinig ten bate van de levenskwaliteit van varkens.

Dat meldt de NOS. Varkens in Nood neemt het Dirk vooral kwalijk dat supermarkten in 2011 aankondigden over te stappen op vlees met het Beter Leven Keurmerk, zo vertelt directeur Hans Baaij van de actiegroep tegen de publieke omroep. ‘De ene supermarkt is daar nu verder mee dan de andere. Dirk bevindt zich in de middenmoot, maar lijkt geen verdere actie te ondernemen.’

Bijna helft vlees Dirk heeft al keurmerk

Varkens in Nood meldt op basis van eigen tellingen dat 46 procent van het Dirk-vlees over tenminste één ster beschikt. Dit is echter volgens de actiegroep onvoldoende, wat wordt geïllustreerd door een lijst met misstanden waar supermarkten iets aan kunnen doen. Baaij: ‘Supermarkten kunnen invloed uitoefenen op de verbetering van zaken als waterkwaliteit, veevoerkwaliteit en de ruimte in stallen.’

Uniek proces namens dieren

Varkens in Nood spant de procedure aan namens dieren, wat volgens de organisatie uniek is. ‘In veel landen is dat niet mogelijk. Wij maken gebruik van dezelfde optie als de stichting Urgenda toen die procedeerde namens het klimaat’, aldus Baaij.

Eerder aangekondigde actie

In februari kondigde de actiegroep al aan van plan te zijn een zaak te beginnen tegen Dirk en Jumbo, als zij niet meer actie zouden ondernemen. ‘Jumbo is daar inmiddels wel mee bezig. Dirk is halsstarrig. Dus vandaar dat we de daadwerkelijke dagvaarding alleen aan het adres van Dirk hebben laten optekenen.’

Lees ook: Dirk voldoet aan de wet

Reageer op dit artikel