nieuws

Varkens in Nood daagt Jumbo en Dirk

Assortiment

Varkens in Nood daagt Jumbo en Dirk

AMSTERDAM – Actiegroep Varkens in Nood begint een rechtszaak tegen supermarktketens Jumbo en Dirk om ze zo te dwingen over te stappen op varkensvlees met een beter Leven ster.

Varkens in Nood start de rechtszaak omdat volgens de dierenrechtenorganisatie  beide supermarktketens nog steeds massaal varkensvlees zonder keurmerk van de Dierenbescherming, dat meldt de organisatie op zijn website. Dat is volgens de organisatie een schending van een afspraak uit 2013 om daar uiterlijk in 2015 mee te stoppen: ‘vlees moet minimaal het Beter Leven kenmerk 1 ster hebben’, aldus Varkens in Nood maandagavond in het tv-programma Radar.

Ook andere supers
Ook bij andere supermarkten wordt nog steeds varkensvlees zonder keurmerk verkocht, maar Dirk en Jumbo scoren slechter dan de meeste andere supermarkten, aldus Varkens in Nood na eigen onderzoek in januari. Varkens in Nood hekelt met name de kiloknallers, aanbiedingen met vlees zonder keurmerk. Varkens in Nood spant de rechtszaak aan samen met Dier&Recht en belangstellende burgers. Doel is de supermarkten te verplichten per direct over te stappen op minimaal 1 Beter Leven ster voor al het varkensvlees.

Meeste vlees geen ster
In het tv-programma Radar onthulde Varkens in Nood dat verreweg het meeste varkensvlees in de Nederlandse supermarkten geen keurmerk heeft. Het is afkomstig van varkens uit de reguliere vee-industrie die volgens de organisatie lijden onder misstanden. Vooral Jumbo en Dirk zouden toezeggingen doen die ze keer op keer niet nakomen.

Reageer op dit artikel