nieuws

Export van Nederlands bier bereikt record

Assortiment

Export van Nederlands bier bereikt record

VOORBURG – Nederlandse brouwers hebben afgelopen jaar voor bijna €1,6 miljard aan bier geëxporteerd. Dat is een nieuw record.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek naar buiten heeft gebracht. In waarde bedraagt de toename van de export 4 procent. Van het geëxporteerde bier is 93 procent ook daadwerkelijk in Nederland gebrouwen, het overige gerstenat wordt vanuit Nederland gedistribueerd.

Mexico
Nederland is op het gebied van bierexport nog altijd de nummer twee in de wereld, alleen het snelgroeiende Mexico exporteert nog meer. Dat land zat vorig jaar op €1,8 miljard. De Mexicaanse bierexport is in tien jaar tijd anderhalf keer over de kop gegaan. In 2010 passeerde het land Nederland als de nummer één op het gebied van bierexport, de populariteit van Mexicaans bier in de Verenigde Staten is daarbij de belangrijkste motor.

VS belangrijkste markt
De VS is ook voor Nederland de belangrijkste afzetmarkt. Van iedere honderd liter geëxporteerd bier komt 37 liter in de Verenigde Staten terecht. Nederlands bier heeft in de VS een marktaandeel van 19 procent onder importbier, zo blijkt uit de cijfers. In totaal ging er voor €599 miljoen aan bier naar de Verenigde Staten, een afname van 4 procent. Dat werd echter meer dan goedgemaakt door toegenomen export naar Frankrijk, China en Taiwan.

Grote voorsprong
Nederland heeft als exportland van bier nog altijd een grote voorsprong op de nummers drie en vier op de wereldranglijst, Duitsland en België. De waarde van de export ligt daar op zo’n €1,1 miljard. Na de Verenigde Staten zijn Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Taiwan de grootste exportmarkten, al is dit op grote afstand van de VS. België is de vijf op die lijst, terwijl Duitsland de nummer negen is.

bierexport

Reageer op dit artikel