nieuws

Champignonleverancier Champworld is failliet

Vers 6772

Champignonleverancier Champworld is failliet
Foto: ANP

AMMERZODEN – De toeleverancier van champignons aan onder meer supermarkten Champworld uit Ammerzoden is failliet. De komende vier weken blijft het bedrijf echter nog gewoon in bedrijf.

Dat schrijft Brabants Dagblad. Volgens curator C. Klomp is het door medewerking van de bank en een uitzendbureau mogelijk om toch nog vier weken actief te blijven. ‘Het zou kapitaalvernietiging zijn als er niet geoogst kan worden. De pluk en uitlevering van champignons gaat dus nog vier weken door. Dat geeft mij tevens de tijd om te onderzoeken of een doorstart of verkoop mogelijk is’, zo wordt de curator geciteerd in de krant.

Champworld goed voor 220.000 kilo champignons

Champworld teelt ongeveer 220.000 kilo aan witte en kastanje champignons per week. Bij Champworld werken, afhankelijk van de tijd van het jaar, tot driehonderd plukkers. Daarnaast heeft het bedrijf zo’n dertig mensen in vaste dienst. Het betreft een van de grotere spelers op de markt voor champignons.

Curator kan nog niets zeggen over oorzaken

De curator kan nog niets zeggen over de oorzaken van het faillissement, maar is blij dat het bedrijf voorlopig actief blijft. ‘Als zo’n bedrijf twee dagen stil ligt, is alles weg. Het faillissement is afgelopen vrijdag uitgesproken. Mijn eerste prioriteit was zorgen dat de uitlevering van champignons door kon gaan. Dat is gelukt. Nu kan ik aan al het andere werk beginnen.’

Noodklok over champignonteelt in Nederland

Binnen de champignonwereld wordt al langer steen en been geklaagd over de prijzen die Nederlandse supermarkten betalen voor de producten. Voorzitter Ko Hooijmans van de Vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland luidde vorig jaar al de noodklok. ‘Wanneer er geen prijsverhoging voor wordt doorgevoerd, dan is de champignonteelt in Nederland over 5 jaar verdwenen’, vertelde hij aan agf.nl.

Reageer op dit artikel