nieuws

Albert Heijn start verkoop Oereieren

Vers 4311

Albert Heijn start verkoop Oereieren
Oereieren Foto: Protix

DOETINCHEM – Albert Heijn start deze week met de verkoop van Oereieren, eieren van kippen die onder meer worden gevoerd met levende insecten.

AH verkoopt de zogenoemde Oereieren vooralsnog alleen in vestigingen van AH-XL, meldt De Boerderij. In de loop van deze week stromen ze in het assortiment in bij de 37 vestigingen van de XL-formule. Ze zijn verpakt in doosjes van vier, zes of tien stuks. Omdat het Oerei inspeelt op duurzaamheid en de circulaire economie zou AH voor het concept kiezen.

Insecten uit plantaardige reststromen

De kippen waarvan de eieren afkomstig zijn, worden gevoerd met insecten die worden gekweekt door Protix uit Dongen, de bedenker van het ei-concept. Het voer van de kippen bestaat uit de larven van de zwarte soldatenvlieg. Ze worden op plantaardige reststromen gekweekt.

Agrimarkt al eerder met oerei

Albert Heijn is niet de eerste keten die oereieren verkoopt. De Zeeuwse keten Agrimarkt verkoopt het ei al sinds 2016, die worden lokaal geproduceerd door een eierboer. De Oereieren voor AH komen van een pluimveehouder in Ospel (Limburg).

Hogere eisen dan scharrelei

Oereieren zijn scharreleieren, de eisen zijn echter hoger want het concept vereist dat het pluimveebedrijf minimaal een overdekte vrije uitloop naar buiten moet hebben. Bovendien moet het leefoppervlak minimaal voldoen aan de eis voor Beter Leven-keurmerk 3 sterren, ook de snavels van de hennen mogen niet gekort worden.

Nationale Agenda tegen voedselverspilling

Dat AH het Oerei zou gaan verkopen was al eerder bekend. Het concept werd dinsdag 20 maart gepresenteerd tijdens de aftrap van de nationale agenda tegen voedselverspilling in Veghel.

Reageer op dit artikel