artikel

Het versimago van…Jumbo

Vers 5303

Het versimago van…Jumbo
Foto: Jan Willem van Vliet

DOETINCHEM – Hoe heeft het versimago van Jumbo zich de afgelopen jaren ontwikkeld? Hoe zit het met de fair shares van de nummer twee op de markt? Distrifood heeft de antwoorden.

Versimago

Jumbo scoorde in 2010 nog ruim boven het gemiddelde in versimago en wist die voorsprong nog lange tijd in stand te houden. De afgelopen jaren maakt het branchegemiddelde, onder invloed van ketens als Jan Linders en Nettorama, echter stevige sprong vooruit, een ontwikkeling die Jumbo niet bij kan houden. De keten scoort sinds 2015 licht onder het gemiddelde in de branche.

Vers Fair Share

Als gekeken wordt naar de ontwikkeling van de fair share in vers vanJumbo, het marktaandeel in vers in vergelijking met het totale marktaandeel van de formule, dan valt op dat Jumbo als traditioneel sterke kw-verkoper de afgelopen jaren nooit een fair share van honderd of meer heeft weten te halen. De afgelopen jaren fluctueert het getal tussen de 97 en 99.

** In 2015 en 2016 werd niet alleen naar het imago gekeken, maar ook naar de relatieve prestaties in vers. De positie op de algemene ranglijst werd op basis van prestatie en waardering bepaald. Dit speelt in deze grafieken geen rol.

*** Versimago gebaseerd op consumentenonderzoek, gaat over agf, brood en vlees. Fair shares over alle versgroepen.

Hieronder de toelichtingen per jaar uit Foodmagazine:

2016

Jumbo is weer een keten in de top tien van de ranglijst, zowel in prestatie als waardering. Alle versgroepen worden iets hoger gewaardeerd dan een jaar geleden, maar met de meeste scores blijft het middelmaat. Alleen de vierde plaats op prestatie in brood springt er positief bovenuit. Daar staat echter in groente en fruit dan weer een daling van dertien naar vijftien tegenover. Het prijsimago van Jumbo in vers verbetert wel iets. Aantrekkelijke aanbiedingen (van 6,83 naar 6,94) en lage prijzen (van 6,76 naar 6,84) doen het iets beter.

2015

De nummer 2 op de Nederlandse markt, Jumbo, is ook al een middenmoter. De formule scoort bij de aspecten gemeten over alle versgroepen alleen bij deskundigheid van het personeel een plek in de top-5. En ondanks de laagsteprijsgarantie scoort Jumbo op het aspect lage prijzen ook onder het gemiddelde. Vlees is voor de keten ten opzichte van de concurrentie nog de beste versgroep.

2014

Geen enkele versgroep bij Jumbo staat in de topvijf, maar de keten doet in alle segmenten mee om ‘Europees voetbal’. De waardering voor de lage prijzen en aanbiedingen in vers is iets gestegen, het cijfer voor kwaliteit/versheid van het vlees daalt juist iets.

2013

Jumbo was in 2007 nog de nummer één in het Versrapport. Afgelopen jaar dreigde de formule uit de top-10 te zakken, maar dit jaar stelt Jumbo orde op zaken. Wellicht dat de vele voormalige Super de Boer-klanten beginnen te wennen aan de formule. Vooral in vlees maakt Jumbo een sprongetje vooruit, zowel in aanbiedingen, lage prijzen als kwaliteit/versheid. Ook bij groente en fruit gaat de keten erop vooruit in kwaliteit/versheid. Jumbo staat nu hoger op de ranglijst dan het overgenomen C1000 en rivaal Albert Heijn.

2012

2011

Jumbo handhaaft zich in de top 5, maar het snelgroeiende bedrijf kan toch onmogelijk tevreden zijn met het rapport. Klanten zijn met name een stuk minder tevreden over de vleesafdeling van Jumbo. Op de aspecten aanbiedingen, lage prijzen en kwaliteit vallen de cijfers ditmaal aanzienlijk lager uit. Ook de broodafdeling wordt minder gewaardeerd door klanten. Op het aspect lage prijzen scoort Jumbo nu een 6,8, terwijl dat vorig jaar nog een 7,0 was. Het kan natuurlijk zijn dat het ombouwproces zijn tol eist en dat klanten van ‘nieuwe’ Jumbo’s hogere verwachtingen hebben.

2010

Jumbo heeft zich aanzienlijk verbeterd. Vorig jaar kreeg de Veghelse keten het rapportcijfer 7,14. Nu is dat een 7,26. Jumbo heeft in de ogen van zijn klanten vooral betere prestaties geleverd op de agf en vleesafdeling. De kwaliteit/versheid van groente- en fruit wordt nu gewaardeerd met een 7,4. Vorig jaar was dat een 7,0.

Reageer op dit artikel