Route 5: den haag/ rotterdam

     

Bezoek 1: 

  Marks & Spencer in Den Haag
Thema’s:  
   

Marks & Spencer is helemaal terug in Nederland. De nieuwe flagshipstore in Den Haag is de voorlopige bekroning voor de retailer die in ons land toch vooral héél Brits blijft.

De foodhall is het kroonjuweel van de nieuwe Marks & Spencer. Hij heeft een eigen ingang, zodat de foodhall eerder open kan dan de rest van het warenhuis. Via de hoge, brede ramen kunnen passanten goed naar binnen kijken, waar de bakkerij vers gebakken broodjes en koffie verkoopt en het café geopend is. De foodafdeling is net zo groot als in Britse warenhuizen. ‘We hebben het assortiment wel aangepast aan de Nederlandse markt. We hoeven geen Albert Heijn te zijn met meters aan kip. M&S richt zich vooral op assortiment dat onderscheidend is en waarvan ze weten dat het hier aanslaat. ‘Thee, koekjes, Indiase curry’s, andere maaltijden, sandwiches en dat soort producten. Het heeft voor ons geen zin om veel producten te verkopen waar supermarkten een veel breder assortiment in hebben.

M&S ziet toekomst in de Nederlandse markt. ‘We hebben vertrouwen in onze concepten en hoe die bij de moderne wereld passen. Nederlanders zijn kosmopolitisch, reizen veel en staan open voor nieuwe ontwikkelingen. 

 
 
Bezoek 2:    Markthal in Rotterdam
Thema’s:      
   
     

Concept Markthal: vers, vers en vers. De vloer is ingedeeld in vijf segmenten: vlees, vis, brood, zuivel en agf. De Markthal Rotterdam opent in oktober de deuren. Een voor Nederland uniek project naar voorbeeld van soortgelijke hallen in Barcelona, Kopenhagen, Stockholm en Valencia. Een vers-paradijs van ruim 12.000 vierkante meter, met daaronder een Albert Heijn van 1200 vierkante meter (zie kader), een Gall & Gall, een Etos en twaalfhonderd parkeerplaatsen.

Het indrukwekkende gebouw aan de Blaak met een karakteristieke boog en een 11.000 vierkante meter grote plafondschildering is op zijn top 40 meter hoog. Binnen is ruimte voor honderd versunits van 20 vierkante meter, terwijl langs de zijwanden ruimte is voor horeca. 

 

 

Bezoek 3:  

  Versmarkt Hoogvliet in Hendrik Ido Ambacht

Thema’s:

    
   
     

Versmarkt is feitelijk de eerste hybride supermarkt van Nederland. Het is de fysieke winkel voor de drie maaltijdmomenten ontbijt, lunch en diner. Je kunt hier dagelijks alle verse producten kopen en een keuze maken uit een assortiment van 5000 artikelen. En die zijn tegen supermarktprijzen te koop. In feite is de Versmarkt echter veel groter, omdat je de rest van de boodschappen online kunt bestellen en vervolgens hier in de winkel kunt afhalen. We zijn dus een complete supermarkt met 14.000 artikelen op een verkoopvloeroppervlakte van 500 vierkante meter en dat is toch echt wat anders dan uitsluitend een verswinkel. 

 

< Terug naar de routes