Niftrik: op de bloemen planten handel winkelvloer vakman

Bloemen Planten Handel Niftrik BV levert 95 procent van zijn producten aan supermarkten. In deze samenwerking voorziet Niftrik met service merchandising zo’n 160 supermarkten van bloemen en planten: zelfstandig ondernemers en filialen van twee grootwinkelbedrijven. De voordelen voor de winkel zijn enorm, laat AH-ondernemer Theo Driessen weten. 

Groothandel Niftrik werkt vanuit veiling Plantion in Ede en heeft directe contacten met kwekers. Die twee eigenschappen waarborgen een continue stroom van kwaliteitsgoederen. Bloemen en planten worden deels verwerkt door Niftrik zelf. Luxere boeketten worden in Ede vers van de veiling handmatig samengesteld door een boeketterie. Het assortiment wordt bestickerd in de winkels aangeleverd en in de afdeling fraai gepresenteerd. 

Niftrik voorziet zo’n 160 supermarkten van bloemen en planten. Drie tot vier keer per week wordt de afdeling tot in de puntjes verzorgd en aangevuld. Alle merchandisers werken met vaste winkels, voor het beste contact tussen leverancier en winkel. Zij zien hoe de winkel zo goed mogelijk kan worden ingevuld, zodat het uiterste uit de verkoop wordt gehaald, de afdeling de beste uitstraling heeft, de productkwaliteit optimaal blijft en een maximaal impulseffect ontstaat.Directeur Gijsbert van Malenstein: “De interactie tussen de service merchandiser en de winkel wordt steeds belangrijker. Vroeger kon je nog aanbodgericht denken, je eigen aanbod neerzetten volgens jouw ideeën. Tegenwoordig is de bloemen- en plantenafdeling een serieuze versgroep binnen de retail. Het is belangrijk om in te spelen op de specifieke behoeften van de consument in de winkel, met een goed afgestemd productaanbod.”Presentatiemeubelen worden door Niftrik per winkel op maat gemaakt en op basis van bruikleen ter beschikking gesteld. Nieuw is de ontwikkeling van een digitale boeketten-bestelmodule waarmee consumenten luxere boeketten in de winkel kunnen bestellen.

Het voordeel van het uitbesteden van de bloemenafdeling is de ‘maximale ontzorging’, stelt Van Malenstein. Niftrik streeft steeds naar een maximale verzorging van de afdeling. Wanneer de verkoop door hardlopende acties of door verandering van weer moet worden aangevuld of aangepast, reageert de leverancier snel en flexibel. Bij feestweken of andere activiteiten in de winkel wordt actief meegedacht. “Er is altijd een oplossing.”Daarnaast vergt een goede bloemenverkoop een professionele manier van presenteren. Massa in het aanbod is daarin belangrijk. Waar een ondernemer zelf niet meer zou bestellen dan hij verwacht te verkopen, zorgt Niftrik dat het teveel aan handel weer netjes zonder kosten wordt afgevoerd. Van Malenstein: “Bijvoorbeeld in de tulpentijd is massa zó belangrijk. Een tulpenzee in je winkel, dat raakt de consument pas echt.”De omzet van Niftrik zit alleen in de verkochte producten. Het belang van kwaliteit en versheid is dus groot, zowel voor de winkel als voor Niftrik zelf.  

Theo Driessen:

‘Een fantastische partner’AH-franchiser Theo Driessen (Elst, Driel en Arnhem Schuytgraaf) werkt sinds vier jaar met Bloemen Planten Handel Niftrik. De merchandiser komt in zijn nieuwe winkel in Elst vier keer per week langs om de afdeling op orde te maken. Driessen: “De samenwerking is voortreffelijk. Het belangrijkste is dat er een goede band is met de chauffeur, de persoonlijke merchandiser. Die weet wat we hier verkopen, hoe het verzorgd moet worden en hoe we de presentatie willen hebben. En daarin zijn het bij Niftrik vakmensen.”De voordelen van uitbesteden zijn voor Driessen duidelijk. “Als je het zelf doet komen de bloemen per container binnen en moet een medewerker ze voorin wegzetten. Onze winkel is 80 uur per week geopend, en dan heb je nooit constant iemand met groene vingers op de vloer. Niftrik rangschikt alle bloemen en planten en regelt de acties. En je ziet hoe het erbij staat: dit nodigt uit om te kopen. Ik kan het elke ondernemer aanraden. Niftrik is een fantastische partner, jongens die verstand van het vak hebben. Is er een probleem, een actie die ineens heel hard loopt, dan zorgen ze altijd direct voor een oplossing. Klasse.”

Bloemen Planten Handel Niftrik 

Wellensiekstraat 4 
6718 XZ  Ede
0318 – 43 70 39
info@niftrikbloemen.nl