Beemster graskaas, gemaakt van blije koeien

Beemster staat niet alleen voor de lekkerste kaas. Ook het welzijn van koe, boer en landschap krijgen alle aandacht. Ook dat maakt Beemster bijzonder. Op dit moment stroomt Beemster Graskaas in, de kaas van de eerste melk van de koeien die zich tegoed doen aan het eerste voorjaarsgras.

beemsterkoppel200Weidegang
Het proces van koe tot kaas maakt Beemster mede tot een bijzondere kaas, karakteristiek van smaak en op ambachtelijke wijze bereid. Sinds 2002 betaalt Beemster een premie aan zijn veehouders omde koeien buiten te laten grazen, de zogenoemde Weidegangpremie.De koeien die de melk geven en waar de Beemster kazen van gemaakt worden, grazen dan ook van het voorjaar tot het najaarin de wei.

Graskaas_vvp250Cairing-Dairy programma
Als uitbreiding van de Weidegang wordt er ook op basis van het Caring Dairy-programma gewerkt. In het Caring Dairy-programma, een initiatief van ijsfabrikantBen & Jerry’s wordt gewerkt aan het verduurzamen van het bedrijf. Naast landschap en klimaat staat het dierenwelzijn staat hierbij centraal. Samen met dierenwelzijn-experts werken de veehouders aan het verbeteren en meetbaar maken van dierenwelzijn. Investeringen door veehouders in koeborstels, ventilatoren en koematrassen zorgen onder andere voor blije koeien in zowel de zomer als winter.