nieuws

Bouwer Dekamarkt betrokken bij AZ-stadion

Formules 3487

Bouwer Dekamarkt betrokken bij AZ-stadion
Foto: ANP

ALKMAAR – Het bouwbedrijf dat verantwoordelijk is voor de deels ingestorte garage van de Dekamarkt in Wormerveer, is ook betrokken bij de bouw van het AZ-stadion.

Uit onderzoek van NH Nieuws blijkt dat Ingenieursbedrijf Romkes bv in zowel Wormerveer als Alkmaar als constructeur de berekeningen voor de lasverbindingen uitvoerde. Voor de montage was in beide gevallen het inmiddels failliete bedrijf Jan de Roos Montage bv uit het Friese Lemmer verantwoordelijk. In Alkmaar en Wormerveer zouden ondeugdelijke lasverbindingen de oorzaak zijn van de problemen.

Bezwijken lasverbindingen

Op 18 september vorig jaar stortte een deel van de tweede verdieping van de parkeergarage van de Dekamarkt in Wormerveer in. Dit was het gevolg van het bezwijken van de lasverbindingen van de stalen ligger die de uitrit van de parkeergarage ondersteunde. Vrijdag bleek uit een rapport van de zogenoemde Onderzoeksraad voor Veiligheid dat ook het dak van het AZ-stadion is ingestort als gevolg van het bezwijken van de lasverbindingen. Voor het nog niet ingestorte deel van het dak bestaat een ‘acuut risico’, zo stellen de onderzoekers.

Talloze fouten ontdekt

NH Nieuws meldde december vorig jaar al dat bij de bouw in Wormerveer talloze fouten werden ontdekt. Volgens de nieuwswebsite begon de bouw zonder de daarvoor benodigde bouwtekeningen en berekeningen. De bouwende partijen werden ook herhaaldelijk teruggefloten door bouwtoezicht vanwege de staalconstructie. In juli 2010 leidde ‘gestuntel van de staalmonteur’ zelfs tot een volledige bouwstop, aldus NH Nieuws. Dekamarkt heropent de herstelde vestiging in Wormerveer medio oktober van dit jaar.

Reageer op dit artikel