nieuws

Sligro haalt besparing na afstoten Emté nog niet

Formules 4023

Sligro haalt besparing na afstoten Emté nog niet

VEGHEL – Sligro heeft in het eerste halfjaar aanzienlijk minder winst behaald. Het groothandelsbedrijf had last van een moeizame markt, omdat de economische groei in Nederland en België afkoelde. Ook stegen de kosten. De besparingen door het afstoten van Emté zijn nog niet geraliseerd.

In België investeert Sligro nog volop. De kosten voor inkoop- en logistiek rusten nu nog grotendeels op de vestiging in Antwerpen, maar zodra Sligro gaat uitbreiden kunnen die kosten over meer vestigingen worden verdeeld. Tegelijkertijd zijn de kosten die het bedrijf in Nederland maakt met zijn centrale organisatie nog niet zo ver gedaald als Sligro had gewild na het afstoten van zijn supermarkttak Emté.

Laatste plooien rond Emté gladgestreken

In de toelichting op de cijfers meldt Sligro wel dat de laatste plooien rondom de overdracht van Emté zijn gladgestreken. ‘Dienstverlening aan Emté per eind juni gestop, laatste punten afgewikkeld’, zo valt te lezen in de presentatie ten bate van analisten.

Kleine plus voor activiteiten in Nederland

De omzet bleef ongeveer gelijk op ruim €1,1 miljard. Daarbij was in Nederland, waar de prijzen stegen, een kleine plus te noteren. Met name de dranken- en cateringsector stonden onder druk. Onder de streep hield Sligro €13 miljoen over. Dat was in de eerste zes maanden van vorig jaar nog €25 miljoen. Behalve door relatief hoge kosten was de winstdaling ook te wijten aan investeringen in België en in onder meer software en de integratie van de aangekochte bedrijven.

Sligro rekent op vlakke markt

Voor de rest van dit jaar verwacht Sligro dat de markt vlak blijft. Omdat er wel sprake is van inflatie zullen er dus minder producten worden verkocht. Desondanks wil Sligro de omzet laten toenemen. In combinatie met kostenbesparingen moet de winst ook gaan stijgen. Vanaf de tweede helft van dit jaar verwacht Sligro lagere kosten vanwege de integratie van de van Heineken overgenomen groothandelsactiviteiten. Ook tellen de resultaten van het onlangs overgenomen Wheere dan mee.

Reageer op dit artikel