nieuws

Dirk en Deka rollen verkoop verszakjes uit

Formules 9513

Dirk en Deka rollen verkoop verszakjes uit
Verszakjes bij Dirk in Alblasserdam. Foto: Roel Dijkstra / Joep van der Pal

VELSEN-NOORD – In elke Dirk- en Dekamarkt-vestiging zijn vanaf dinsdag setjes van twee herbruikbare verszakjes te koop.

Bij de recent geopende pilotwinkel van Dirk in Alblasserdam waren de verszakjes al te vinden bij de broodafdeling. Nu liggen ze in alle winkels van Detailresult. De zakjes kunnen worden gebruikt voor het verpakken van losse broodjes, maar ook voor verse, onverpakte groenten en fruit. Klanten kunnen de zakjes vervolgens wassen en hergebruiken.

‘Na vijf keer duurzamer dan plastic’

Elles Band, projectleider duurzaamheid bij Detailresult, zegt blij te zijn met de toevoeging van het verszakje aan het assortiment: ‘Inmiddels ben je gewend om zelf een tas mee te nemen naar de supermarkt als je boodschappen gaat doen. Toch scheur je nog steeds een plastic zakje van de rol om losse sperziebonen, appels of croissantjes te verpakken en gooi je deze thuis bij het plastic afval. In plaats daarvan kun je ook dit herbruikbare verszakje kopen en gebruiken.’ Band zegt verder dat het gebruik van het verszakje na vijf keer gebruiken duurzamer is dan het gebruik van een plastic tasje. ‘Mooi meegenomen is dat groenten en fruit langer goed blijven in dit zakje dan in een afgesloten plastic zak. Samen met onze klanten kunnen we zo het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal verminderen.’

Plastic bij agf AH en Aldi

Het gebruik van plastic op de agf-afdeling van supermarkten is al geruime tijd onderwerp van discussie. Albert Heijn begon enkele maanden geleden met een test van een zogenoemde naakte agf-afdeling, waarbij wordt getest hoe houdbaar groenten en fruit zijn als ze niet in plastic zijn verpakt. Een deel van de producten is nu landelijk zonder plastic jasje te vinden. Aldi pakt het gebruik van plastic op de agf-afdeling anders aan: de discounter vraagt voortaan 1 eurocent per plastic tasje om het gebruik ervan terug te dringen.

Reageer op dit artikel