nieuws

Albert Heijn start elektrisch bezorgen in A’dam

Formules 1732

Albert Heijn start elektrisch bezorgen in A’dam
Foto: Orten Electric Trucks

AMSTERDAM – Albert Heijn gaat binnen afzienbare tijd in Amsterdam online bestelde boodschappen voor een deel bezorgen met elektrische bezorgbussen.

Om elektrisch te kunnen bezorgen, laat de keten 25 van zijn meer dan 400 bestaande Volkswagen Crafter bestelwagens ombouwen naar een volledig elektrische variant. AH kan daarmee uitstootvrij boodschappen bezorgen.  Dat meldt de leverancier van de trucks, het Duitse Orten, op zijn website. Het betreft dus niet de elektrische  variant die VW levert, meldt Eelketrisch Nederland. De eigen wagens van AH hebben ook een grotere laadruimte. Die is net zo groot als bij de gebruikelijke door diesel aangedreven variant.

Actieradius voldoende

De bestelbusjes hebben een actieradius van zo’n 130 kilometer. Dat lijkt niet al te veel, maar zou ruim voldoende zijn om in het centrum van Amsterdam te kunnen bezorgen. Ook het laadvermogen van 1300 kilo is ruim voldoende en is meer dan de bezorgers nodig hebben. De wagens worden momenteel omgebouwd bij het Duitse Orten. Voor de aandrijving is voor bewezen techniek gekozen die er volgens de leverancier al miljoenen praktijkkilometers heeft opzitten.

Obstakels

Albert Heijn liet maart 2017 al aan Distrifood weten eind dat jaar met 25 elektrische bezorgwagens te willen beginnen in Amsterdam. Er moesten destijds nogal wat obstakels worden overwonnen. ‘Om elektrisch te kunnen rijden moeten we onze bezorgauto’s ombouwen en moet er een ontheffing komen op B-rijbewijs, zodat onze huidige bezorgers in de auto’s kunnen blijven rijden. Deze ontheffing moet per 1 juli 2017 van kracht worden. De aanvraag ligt nu in Brussel ter goedkeuring’, liet Anoesjka Aspeslagh destijds weten.

Meer experimenten met elektrisch vervoer

Aspeslagh meldde toen ook dat de inzet van 25 wagens niet betekent dat uitsluitend elektrisch wordt bezorgd. ‘We hebben meer bestelauto’s nodig om alle bestellingen in Amsterdam af te leveren.’ Albert Heijn test in en om Amsterdam al langer met elektrisch vervoer. Zo zijn al elektrische bakfietsen ingezet om op de grachten boodschappen te bezorgen. Ook gebeurt een deel van de bevoorrading met elektrische en/of hybride trucks.

p;

Reageer op dit artikel