nieuws

Omzet Coop groeit met €200 miljoen

Formules 3295

Omzet Coop groeit met €200 miljoen

VELP – Coop Supermarkten heeft een uitstekend 2018 achter de rug. De onderneming meldt een stijging van de consumentenomzet met €200 miljoen naar €1,4 miljard. Het aantal winkels nam met 27 toe tot 290. In de komende zes maanden rekent Coop erop door de grens van 300 vestigingen te breken.

Dat maakte de coöperatieve onderneming afgelopen weekeinde bekend. Het omzetcijfer betreft de omzet van de 290 Coop-supermarkten en de overgenomen Emté-supermarkten. Wanneer alleen naar de Coop-supermarkten wordt gekeken blijft een omzetstijging van 7 procent over naar €1,3 miljard, waarmee het bedrijf twee keer harder groeit dan de markt zoals gemeten door IRI (3,4% groei). ‘Het afgelopen jaar is Coop enorm hard gegroeid; zowel autonoom, door de overname van Emté-winkels alsook met het stadsconcept Coop Vandaag en online’, zegt financieel-directeur Herco Boer in een toelichting.

Druk vastgoedjaar voor Coop

Het was een druk vastgoedjaar voor de keten, die halverwege het jaar 51 Emté-supermarkten overnam in de deal samen met Jumbo. Daarvan zijn er inmiddels 18 omgebouwd. Daarnaast werden er nog achttien toegevoegd en een handvol vestigingen afgestoten. De uitrol van de Coop Vandaag-formule kreeg vorm met de opening van vijf nieuwe winkels van het stadsconcept. Komend jaar rekent het supermarktbedrijf op verdere groei. Boer: ‘De integratie van de Emté-supermarkten binnen de organisatie verloopt conform plan. In de eerste helft van 2019 wordt de ombouw afgerond. Dat betekent dat Coop in de eerste helft van 2019 haar 300e supermarkt zal openen.’

Coop meldt ook flinke online groei

De omgebouwde Emté-supermarkten droegen in de tweede helft van het jaar ruim €130 miljoen bij aan de omzet. Het supermarktbedrijf meldt tevens dat de investeringen in e-commerce vruchten afwerpen. De online omzet van Coop steeg met 240 procent, waarbij geen concreet bedrag wordt genoemd. ‘Deze groei is ondersteund door de introductie van de bestelapp met slimme features, zoals de productscanner en een grote receptendatabase. De veelzijdige en gebruiksvriendelijke app maakt online boodschappen doen bij Coop eenvoudiger en vanzelfsprekender’, stelt Coop in het persbericht.

Vooruitzichten voor nieuwe jaar gunstig

Financieel-directeur Boer toont zich ook zeer optimistisch over de vooruitzichten voor Coop. ‘De grote investeringen in 2018 leverden resultaat op in omzetgroei en meer winkelgemak voor de klant. Coop zet haar omzetgroei in 2019 stevig door en blijft gespitst op verdere (online) groei en zichtbaarheid.’

Reageer op dit artikel