nieuws

AH en Jumbo mogelijk Liegebeest 2018

Formules 4810

AMSTERDAM – Albert Heijn en Jumbo zijn genomineerd als Liegebeest van dit jaar. Wakker Dier heeft de vijf nominaties vandaag bekendgemaakt.

AH en Jumbo mogelijk Liegebeest 2018

Albert Heijn bluft over de leefomstandigheden van de Premium Eendenborst, aldus de actiegroep. Wakker Dier zegt dat het vlees afkomstig is van ‘doorgefokte plofeenden, die nooit buiten komen en geen zwemwater krijgen’. Het is de tweede nominatie op rij voor AH. Vorig jaar ‘won’ AH de verkiezing tot Liegebeest voor zijn verhaal over serranoham-varkens die in de wei mochten lopen.

Levende kreeft van Jumbo Foodmarkt

Jumbo Foodmarkt is genomineerd vanwege zijn levende kreeft. De keten adviseert om de kreeft een halfuur in het vriesvak te leggen om het dier te verdoven voordat de klant de kreeft kookt. Volgens Wakker Dier is dat geen bewezen verdovingsmethode.

Ook Campina, ECOstyle en Rabobank genomineerd

Behalve de plofeend van Albert Heijn en de levende kreeft van Jumbo, kunnen Campina, ECOstyle en Rabobank in de prijzen vallen met hun ‘leugenachtige claims over dierenwelzijn’. Campina zegt volgens de actiegroep ten onrechte dat koeien op een verantwoorde manier zo oud mogelijk worden. Rabobank is genomineerd vanwege een tv-campagne over het verduurzamen van de voedingssector en ten vijfde is de naam ECOstyle op dierenvoeding misleidend, omdat die volgens Wakker Dier niet biologisch is.

Tien jaar Liegebeest-verkiezing

Wakker Dier organiseert de Liegebeest-verkiezing nu tien jaar en wil naar eigen zeggen dit soort misstanden uit de wereld helpen. ‘Bedrijven gebruiken leugenachtige praatjes om consumenten tóch hun producten vol dierenleed aan te smeren. Heel onsmakelijk’, vindt Anne Hilhorst van Wakker Dier. Mensen kunnen tot en met 2 september stemmen op de claim die wat hen betreft het meest misleidend is.

Lees ook: Albert Heijn ‘wint’ Liegebeest-verkiezing 

Reageer op dit artikel