nieuws

Lidl stopt verkoop plastic rietjes en bekers

Formules 4833

Lidl stopt verkoop plastic rietjes en bekers

HUIZEN – Lidl stopt eind volgend jaar met de verkoop van plastic wegwerpartikelen zoals rietjes, wegwerpbekertjes en wattenstaafjes met een plastic steeltje.

De discounter wil die producten, waaronder ook andere disposables zoals plastic bordjes, vervangen door artikelen van herbruikbare alternatieve materialen, zoals bamboe of papier. Lidl is hier momenteel, samen met haar leveranciers, mee bezig. ‘Wij werken met man en macht aan verschillende concepten en zullen onze klanten voortdurend informeren over onze nieuwe plannen. Vooral bij de verpakkingen zijn we bezig met het testen van veel spannende mogelijkheden die echt een verschil kunnen maken’, aldus Marlijn Simons-Somhorst van Lidl Nederland.

25 procent minder plastic

Het uitbannen van de plastic wegwerpartikelen  is de eerste concrete maatregel nadat Lidl aankondigde het gebruik van plastic tot 2015 met 25 procent te gaan reduceren. De discounter gaat de bestaande voorraad die al is ingekocht, nog verkopen en schakelt geleidelijk over op de alternatieve materialen. Zo houden klanten voorlopig de mogelijkheid om terug te vallen op hun vertrouwde producten.

Duurzaam groentetasje

Recentelijk introduceerde Lidl al de Green Bag geïntroduceerd. Dit is een duurzamer alternatief voor het veelgebruikte plastic groente- en fruittasje. Jaarlijks worden bij Lidl zo’n 60 miljoen plastic groente- en fruittasjes gebruikt. Het van nylon gemaakte tasje blijkt na een hergebruik van minstens vijf keer al een stuk duurzamer.

CBL weet niet of andere supers volgen

Bij branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel is vooralsnog niet bekend dat andere supermarkten plastic wegwerpartikelen uit de schappen halen. Grootgrutters hebben wel sectorbrede afspraken gemaakt om zwerfafval te verminderen, maar die zijn toegespitst op verpakkingen. ‘Die afspraken gaan niet tot op het niveau van wattenstaafjes’, aldus een woordvoerster.

EU wil eenmalig plastic verbieden

De laatste tijd is de publieke en politieke verontwaardiging over plastic zwerfvuil flink aangezwollen, nu de schadelijke gevolgen voor het milieu en de gevaren voor de voedselketen duidelijker worden. De Europese Commissie kondigde daarom in mei aan plastic artikelen voor eenmalig gebruik volledig te willen verbieden.

Ook Rewe bant rietje uit

De mededeling van Lidl Nederland komt op de dag dat ook de  Duitse supermarktketen Rewe en haar dochters aankondigden onder meer plastic rietjes in de ban te doen. Volgens het concern worden zo jaarlijks 42 miljoen rietjes bespaard die anders in het milieu belanden.

Reageer op dit artikel